ПУТИН МОЖЕ ПОТПУНО ДА УНИШТИ АМЕРИЧКУ ПРИВРЕДУ

26-03-2014 12:39:58 | | Срби на окуп/ mojenovosti.com |

Америчко руководство не може ни да замисли кaко силовит удар Русија може да нанесе долару.

Познати трејдер Џим Синклер сматра да администрација САД, уводећи санкције против Русије, није израчунала какве узвратне акције оне могу да изазову. Са Синклеровог становишта, петро долар је сада једина вредност у свету, а Русија може да га сруши просто захтевајући да јој се њена нафта плаћа еврима или јуанима, а не доларима. У том случају америчка привреда пада, док у исто време европска, напротив, нагло расте. А ако се Украјина задужи код ММФ, криза ће тамо бити таква да ће већ кроз пола године она сама упасти Путину у руке.
УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА ПРОТИВ РУСИЈЕ ИСТО ШТО И ПУЦАЊ У СОПСТВЕНУ НОГУ
— Највероватније, очекују нас економске санкције и економски рат, који се већ води. И једна од ствари, о којима они говоре, то је искључивање Русије из швајцарског система [систем међународних плаћања], забрана његовог коришћења. Са своје стране, Русија може да објави да хоће да јој се за њен гас плаћа у злату и сребру. И Руси то могу да ураде селективно: да га Европи и западним савезницима наплаћују у злату, а од Кине им је добар и јуан. Шта ви о томе мислите?
— Отворили сте неколико проблема одједном. Прво, коришћење швајцарског система за стварање огромних тешкоћа у превођењу банкарских платежних средстава. То једна од могућности. Али земље БРИК већ развијају свој сопствени систем плаћања. Тако да је коришћење швајцарског система у својству полуге помоћу које се врши притисак погрешна мера у свакој ситуацији, осим у рату. Они [Запад] су просто створили себи конкурента. Коришћење тог система за притискање Ирана, иако селективно, било је погрешно, по мом мишљењу — преурањена примена исувише моћног оружја. Ако се води врели рат, ви можете на тај начин нанети ударац привреди противника. Користећи га у стању хладног рата, ви само стварате конкурентски механизам швајцарском систему. Швајцарски систем — то је само западни комуникациони систем. То је просто платформа. Такве платформе се лако могу поновити…
Уводећи санкције против Русије, ви заборављате да је она извор европског гаса. Уводећи санкције против Русије, ви заборављате да у датом моменту на њеној територији раде многобројне европске и америчке компаније. Чврсто верујем да је увођење санкција против Русије исто што и пуцање у сопствену ногу. Ви се бацате на изградњу новог система међународног плаћања и увођење санкција против западних компанија, које ће такође бити тешке и за западне државе, као и сва друга дејства против Русије. То је хладни рат, који може у секунди да се претвори у врели.
— Шире се гласине да ће Руси просто доћи у европске и америчке фирме и рећи: све је то наше, све смо национализовали. Ви сте увели санкције против нас, сада ми уводимо санкције против вас, купите се одавде.

Дали мислите да можете некажњено да гурате бившег пуковника КГБ, онда је ваша анализа његове личности у корену нетачна. До овог тренутка су сва Путинова јавна иступања била врло мека, он није помињао никакве оштре мере и понашао се као џентлмен у међународним односима. Ми стално претимо драконским мерама против Русије, а ја бих рекао да ће се он и даље понашати уздржано и почети ескалацију у складу са захтевима датог момента.
— Прошле недеље сам прочитао да је један руски званичник изјавио да ће њихове санкције бити симетричне.
— Да, симетричне дејствима опонената, то јест оне ће бити ограничена реакција. Тиме нису мање опасне. Сама идеја о томе да је Русија тек регионална држава… Одакле им она? Било која земља, која има нуклеарно наоружањe и средства да га испоручи на циљеве у мери у којој их има Русија, представља светску државу. А ми све време слушамо да је она регионална држава. Ми слушамо лаж. Ми слушамо неистину. Немамо јасну слику онога што се догађа. Владајућа средства масовног информисања називају Русију агресором, а упоредо с тим је извршен преврат у току кога је на власт дошла нова влада која није више него је чак и мање легитимна него руско присуство на Криму.
РУСИЈА МОЖЕ УЗВРАТИТИ УДАРОМ ПО ДОЛАРУ
— Да се вратимо финансијској страни питања. Могу ли те санкције разорити светску економију? Је ли ово почетак краја?
— Када је Никсон укинуо покривеност долара златом, он је превео долар на нафтну подлогу. Он је склопио споразум са Саудијском Арабијом да сви енергетски уговори буду номиновани у доларима. Због тога је петро долар — сфера потражње, за исплате по уговорима неопходно је куповати доларе, петро долар је стандард на коме почива снага америчког долара. Сасвим недавно, када је индекс долара [USDX, индекс, који показује однос долара САД према корпи од шест основних валута: евру, јену, фунти стерлинга, канадском долару, шведској круни и швајцарском франку], пао испод 80, могло се учинити да је долар изгубио животну снагу, али се он није задржао дуго испод те црте, јер је на том тржишту све време присутан фонд стабилизације размене (Exchange stabilization fund), и када долар пада испод 80, фонд га увек враћа на 80,50 или 81,50 да би створио утисак снаге. Али долар удара у ту црту и то се дешава због тога што осећа зубе узвратног ударца, који се садржи у простом прихватању било којих других валута као обрачунског средства у размени са Европом. И верујте ми, они ће се обрачунавати у другим валутама. Обрачун у еврима — то је врло прост посао за дилере енергентима.
Моћ долара лежи у томе што морате да излазите на тржиште долара и купујете доларе да бисте измирили обавезе по енергетским уговорима. Ми смо кренули у рат ради петро долара. Грег, ако петро долар буде макар мало ослабљен, то ће значити промену силе, промену импулса. Петро долар — то је импулс долара США. И ако Русија баци изазов петро долару и почне да обрачунава потраживања за енергију у некој другој валути, изазваће промену импулса и индекс долара може пасти до 76.
— То jест, Русија лако може да каже: знате шта, ми желимо плаћање у злату, а могу исто тако да кажу — платите нам у рубљама…

— … платите нам у било чему што нама одговара…

— … или платите нам у јуанима, или у еврима, рупијама — у било чему другом. Ми више не вршимо плаћања искључиво у доларима.
— Не морају то да буду рубље, крупни потрошачи неће морати да врше валутне трансакције, енергија ће појефтинити због упрошћавања замене валута. Зашто да плаћате у доларима, ако можете да плаћате у својој сопственој валути. Долар ће се наћи под таквим притиском под каквим никад раније није био, и долар управо то и показује чињеницом да није у стању да се попне изнад 80. Европејци, који продају америчке акције и треба да уђу у мирну луку, купују доларе и државне облигације САД, али зашто онда индекс не може да се попне изнад 80? Зато што долар гледа увис и говори да Русија може да узврати и нанесе ударац који ће имати огроман утицај на долар. И више се ту не ради о продаји — они ће сами да кажу: ја више нисам у швајцарском систему, платите ми у било којој валути, осим долара.
— Како ће то утицати на цену злата?
— Рећи ћу да ће се злато брзо попети на 1. 550 долара, а индекс долара ће се наћи на црти која показује 76 и кретаће се према 72.
— Ако они уведу такве мере, да ли ће бити могућ повратак назад? Да ли ће то бити почетак краја петро долара? Неће ли Саудијска Арабија одлучити да пође руским путем и прима јуане, рупије, евре, шта год хоће?
— Шта год хоће… Ради поређења: рецимо да је долар обична акција САД, која губи значајан обим потражње, што ће уништити импулс његове тенденције. Ви сламате импулс тенденције и када завршавате bull market и почињете bear market [1]. Када завршите медвеђе трговање, на пример, у злату, онда почиње биковско трговање. Када се заврши биковско тржиште долара, почеће медвеђе тржиште. Русија има могућност и, коначно, жељу да учини једну-једину ствар: да почне да прихвата плаћања за енергију у свакој валути. Добићемо паритет долар/евро на нивоу 1,45/1,50 и индекс долара на црти измећу 72 – 76.
— Тада они у Европи добијају бонус, њихова валута ће поскупети, цене енергије ће пасти, и они ће рећи да плаћају за природни гаси нафту у еврима.
— Меркел ће ћутати и смешкати се. Зар није јефтиније без валутних тржишта? За трговину је неопходан јефтин евро, а за дугорочну перспективу — скуп евро.
— Али за америчке потрошаче то ће бити катастрофа. Бензин ће се попети с а 3,50 – 4 долара на 4,50 – 5 долара за галон (3,78 литра).
— Ја већ 12 година говорим о инфлацији набавних вредности продате робе, коју изазивају валутни фактори, а која може изазвати хипер инфлацију у најслабијем пословном климату. Ако вредност вашег увоза расте ка плафону, шта ће се десити са ценом онога што ви продајете на локалном тржишту? — она ће такође отићи увис ка плафону.
ММФ ЋЕ ПРЕДАТИ УКРАЈИНУ ПУТИНУ
Да, то је врло злослутан технички поглед на оно што се може догодити. Мислим да је све то било урађено врло траљаво, они не виде даље од сопственог носа, не сматрају све то опасношћу, претњом. Још једна опасност која прети је — војни сценарио. И ја сам на свом сајту цитирао људе, који говоре о подели Украјине на две половине, није ли већ тако? Русија ће дозволити да НАТО размести ракете и трупе у Западној Украјини, заштитних и офанзивних могућности, добити чланицу НАТО на сопственој граници? Да ли ви мислите да ће бити баш тако?
— Ни на минут се нисте замислили над тим шта се спрема да учини ММФ, назовимо је тако, Западној Украјини. Они ће тој земљи дати зајам, а њој је потребно 37 милијарди долара, а не 15 милијарди долара, зато што треба да мисли на плаћања у 2015 години. ММФ ће учинити исто што је урадио у Грчкој. Кроз пола године људи у Западној Украјини ће вриштати и тражити да уђу у састав Русију, зато што ће пензионери који данас примају 165 долара месечно примати 80 долара, по условима за кредит ММФ. Ви мислите да ће они срећно остати у слободној Западној Украјини? Они ће хтети да постану Руси. Нема никаквих сумњи да ће ММФ извршити задатак предаје Западне Украјине Путину помоћу услова постављених при давању кредита.
— Путин повећава бројност војних јединица на украјинској граници. Шта мислите, да ли ће он чекати или ће упасти?
— Чујте, ви видите момка који јаше коња обнаженог попрсја, који разгледа оружје на изложби, који одмерава у руци златну полугу. Не треба да будете геније, да би схватили да њега не треба да гурате. Он је бивши официр КГБ, ви га гурнете прејако и војска почне да пресеца белоруску границу. Господе, опрости им, јер они [американци] не знају шта творе. Нас гура група чија идеологија захтева изазивање рата. Ми немамо довољно памети и способности за лидерство да би признали да Русија држи све адуте у својим рукама. Петро долар — то је једини и најважнији фактор који данас постоји у светској економији — БЕЗ икаквих изузетака. И Русија држи њега за … руку и у магновењу може одговорити тако да ће то изазвати крах [индекса] Доу, какав историја није видела.
РУСИ МОГУ ПРЕОКРЕНУТИ АМЕРИЧКУ ЕКОНОМИЈУ С НОГУ НА ГЛАВУ
— Гениајлна једноставност: ми ћемо просто примати плаћања у било којој валути и независно од продужетка чланства у швајцарском систему. Ви кажете да ће то уништити нашу економију, изазвати инфлациони зубац и натерати злато да продужи bull market.
— Никаквих других сценарија нема, Руси имају јаче оружје него што је швајцарски систем. Њихов изгон из швајцарског система раван је пуцању у сопствену ногу, они могу да сруше све — особено због тржишта дериватива, које тако везано за процентне уделе.
— Ви хоћете да кажете да у границама узвратног удара они могу потпуно да униште америчку економију?
— Они могу да преокрену америчку экономију с ногу на главу и потпуно је униште. Можете колико хоћете да машете заставом, али факт остаје факт — они имају такву могућност.
— То је потресна прогноза!
— То је реалност.
[1] Tермини “bull market” и “bear market ” су део берзанског жаргона на финансијским тржиштима, али се могу применити и на све друго чиме се тргује, папире од вредности, валуте итд.
Термини “bull market ” и “bear mаrket ” користе се за описивање тенденција на финансијским тржиштима и долазе из запажања разлика у начину на који бик и медвед нападају противнике. Бик замахnе роговима у вис а медвед обруши своју шапу одозго на жртву. Ови замаси нагоре и надоле су метафоре кретања на тржишту. Ако је тренд узлазни, то је bull market. Ако је тренд силазни онда је то bear market.