Украјински војници масовне желе у руске оружане снаге

26-03-2014 01:00:37 | | Србин/ mojenovosti.com |

Више од 15.000 припадника украјинских војних снага, формација и организација, од раније распоређених на Криму, желе да наставе службу у руским оружаним снагама, саопштиле су данас власти Крима.

“Више од 15.000 украјинских војника и официра који су служили у украјинским оружаним снагама на полуострву рекли су да желе да наставе војну службу у руској армији и осталим безбедносним службама у овој земљи”, рекао је Итар тасу извор из владе Крима.

Герасимов је рекао да ће око 1.500 украјинских војника који желе да напусте Крим отићи са полуострва железницом, заједно са својим породицама. Он је додао да ће ти војници после организованог преласка границе бити послати у град Новоалексевк, у јужном украјинском региону Керсон, где ће добити нови распоред.

Крим је 100% руски!

Руске заставе истакнуте су данас на свим војним касарнама и зградма на полуострву Крим, саопштио је начелник генералштаба руских снага Валериј Герасимов.

“Заставе Руске Федерације истакнуте су 26. марта на све 193 јединице и војне институције стациониране на Криму”, рекао је Герасимов, а пренеле РИА Новости.

Како су рекли украјински званичници, руске снаге синоћ су преузеле контролу над последњим украјинским бродом на Криму. Руска страна, међутим, није издала саопштења о том догађају. Русија је преузела војну контролу на том полуострву у периоду од три недеље.

Украјински војници који су одлучили да наставе службу у Украјини биће враћени у ту земљу возом, заједно са стварима у њиховом власниству, пошто предају оружје руским снагама, рекао је генерал Герасимов.

До 25. маја, око 1.500 украјинских војника изјаснило се на регистрацији у Севастопољу за ту опцију. Украјински министар одбране Игор Тењух, који је јуче поднео оставку, рекао је у парламенту да је од 18.000 украјинских војника стационираних на Криму, само 4.300 њих одабрало да се врати у Украјину и настави да служи у војсци те земље.