Конгресмен: НАТО је потрошен, време је за нове алијансе

05-04-2016 08:54:54 | | / vostok.rs |


Русија данас више помаже САД у борби против радикалног исламизма на Блиском истоку од европских савезника, изјавио је амерички конгресмен Дејна Рорабакер.

НАТО је као организација потрошен, сада је потребно формирати нове алијансе, изјавио је председник Поткомитета Конгреса САД за Европу, Евроазију и нове изазове Дејна Рорабакер.

„Мислим да је НАТО потрошен. Ја не подржавам НАТО“, изјавио је он у свом говору у дебатном клубу „Валдај“ у Москви.

Према мишљењу конгресмена, НАТО је био „корисна организација“ када је у Русији владаио комунистички режим.

„Сада Русијом управљају лидери чија идеологија не предвиђа уништење људи, као што је то било у комунизму“, навео је он.

Рорабакер је констатовао да Русија данас на Блиском истоку ради много више како би помогла Сједињеним Америчким Државама да победе радикални исламизам него што то раде њихови европски савезници.

„НАТО је испунио свој задатак. Сада је време да се формирају нове алијансе“, закључио је Рорабакер.

Због несугласица са Русијом око Украјине, Америка је у последње две године смањила војну сарадњу са Москвом и значајно повећала војну активност у Европи. Нацрт буџета Пентагона за 2017. годину предвиђа повећање расхода за тзв. Иницијативу за осигурање европске безбедности за 3,4 милијарде долара. Пре годину дана, ова сума је износила 789 милиона долара. Осим тога, још око 900 милиона долара биће усмерено у друге ресоре, укључујући Стејт департмент, за „ограничавање руске агресије“.