Давутоглу: Подршка Азербејџану

06-04-2016 08:35:23 | | / vostok.rs |


Турски премијер Ахмет Давутоглу осудио је, како је рекао, јерменске нападе у спорном региону Нагорно-Карабах и поручио да ће Турска наставити да подржава Азербејџан у његовом сукобу са Јерменијом.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је у сукобима са сепаратистичким снагама у Нагорно-Карабаху у протекла два дана убијено 16 припадника азербејџанских војних снага, подсећа Ројтерс.

Јерменска телевизија је синоћ, позивајући се на војне изворе, објавила да је у сукобима са азербејџанским снагама у протекла три дана погинуло 20 припадника војске Нагорно-Карабаха, а да их је 72 рањено.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган недавно се заветовао да ће Анкара подржавати свог савезника Азербејџан „до краја“ у сукобу са Јерменијом око Нагорно-Карабаха.

Турска, која има блиске културне и језичке везе с Азербејџаном, главни је савезник Бакуа, а Анкара нема дипломатске везе са Јерменијом због спорења око масовног убијања Јермена у Османлијском царству, које Јереван сматра геноцидом.

Нагорно-Карабах је под контролом локалних снага етничких Јермена и јерменске војске од окончања рата 1994. године, који није донео никакво разрешење статуса тог региона.

Борбе су се поново разбуктале протеклог викенда, при чему су у суботу погинули један дечак и најмање 30 бораца са обе стране.

Азербејџан је у недељу једнострано прогласио примирје, али побуњеници у Нагорно-Карабаху тврде да су њихове позиције, упркос томе, биле изложене нападима.

Француске власти су саопштиле да ће данас у Бечу бити одржан састанак Минске групе, подовом поновног избијања сукоба на подручју Нагорно-Карабаха.

Сукоби у Нагорно Карабаху - из минута у минут