Летонија: Суд одложио доношење одлуке о регистрацији МИА „Русија севодња“

06-04-2016 07:50:34 | | / vostok.rs |


Административни окружни суд града Риге није могао да донесе одлуку о регистрацији МИА „Русија севодња“ у Летонији.

Према добијеним документима, Административни окружни суд је сматрао да регистрација представништва може да наруши одлуке Савета ЕУ о рестриктивним мерама у вези са претњом територијалног интегритета и независности Украјине. У вези са тим, суд сматра да је неопходно да се проследе питања везана за тумачење одлуке Европском суду правде. Суд је одлучио да настави разматрање предмета и замолио учеснике да доставе додатне материјале.

МИА „Русија севодња“ је поднела документе за регистрацију представништва у априлу 2015. године. Од тада званична Рига одуговлачи доношење решења о регистрацији. Осим тога, власти Летоније одбиле су средином марта 2016. улазак адвоката у земљу, и самим тим нису допустиле да се појаве пред судом. Тиме су ограничиле право МИА „Русија севодња“ да изрази своју позицију и да д објашњења на суду. Руски адвокати имали су све одговарајуће дозволе за улазак. Основ за забрану уласка била је, наводно, претња националној безбености.

Такође, одмах после тога следило је блокирање ресурса Спутњик Летонија (бренд МИА „Русија севодња“) у зони домена.lv. Према званичном писму регистратора домена од 29. марта, који се односи на захтев Министарства спољних послова Летоније, „регистрација домена sputniknews.lv представља нарушавање услова Одлуке Савета ЕУ о рестриктивним мерама у вези са претњом територијалном интегритету, суверенитету и независности Украјине“.

„Спутњик на летонском језику није нарушавао ниједан члан важећег закона Летоније и Европске уније. Затварање ресурса у домену.lv говори о директној цензури од стране власти Летоније. На тај начин власти Летоније директно нарушавају право медија на прикупљање информација и њихово ширење“, изјавила је главна уредница Спутњика Маргарита Симоњан.

Блокирање портала Спутњика у Летонији изазвало је велики одјек у јавности. У том смислу представница ОЕБС-а за слободу медија обратила се министру спољних послова Летоније са молбом да јој доставе додатне податке у вези са датим решењем.

МИА „Русија севодња“ је међународна медијска група, чија је мисија оперативно, уравнотежено и објективно извештавање о дешавањима у свету, информисање јавности о различитим погледима на кључне догађаје. МИА „Русија севодња“ представља основу информационих ресурса агенција РИА Новости, Р-Спорт, РИА Некретнине, Прајм, РИА Рејтинг, Ино-медији. МИА „Русија севодња“ предњачи у цитираности међу руским медијима и појачава цитирање на руским друштвеним мрежама и блоговима.