„Панамски папири“ — напад на Пекинг

06-04-2016 07:53:20 | | / vostok.rs |


Објављена истраживања Међународног удружења новинара (ICJI) о офшор имовини 12 светских лидера, позната и као „Панамски папири“, имала су ефекат бомбе. Док су неки експерти оцењивали веродостојност објављених података и тражили извор цурења, други су се запитали ко је од светских лидера главна мета прикупљања компромитујућих информација.

Неки експерти сматрају да је објављивање „Панамских папира“ највише усмерено против кинеског руководства, између осталих, на председника Си Ђинпинга. Ово није први пут да су кинески чиновници актери офшор-скандала.

Почетком 2014. године исто ово удружење новинара објавило је податке о офшор рачунима кинеске политичке елите. Тада је светска јавност сазнала и за рачуне компаније зета кинеског председника. Према подацима које је објавило ICJI, он поседује контролни пакет „Екселенс ефорт проперти“, регистрован на Девичанским острвима.

Пре две године у рукама новинара се нашло 2,5 милиона фајлова о 22.000 власника офшорних компанија и рачуна из Кине. Према прорачунима новинара, кинеска политичка елита је изнела од 1 до 4 билиона долара. У томе су им помогле велике западне банке и фондови, као што су „Кредит свис“, Ју-Би-Ес и „Прајсвотерхаус Куперс“. Истраживање новинара изазвало је велику пажњу, али се то ни на који начин није одразило на политички живот Кине.

Овог пута новинари су дошли у посед архиве од 11,5 милиона фајлова. Према непотврђеним подацима, у документима је указана веза рођака председника Си Ђинпинга са правоснажно осуђеним политичарем Бо Силајем. Према верзији новинара, бивши министар трговине Кине знао је за офшор-рачуне и компаније рођака кинеског лидера и њему блиских људи. Ове инфорације сада бацају другачију сенку на хапшење познатог политичара, главног противника Си Ђинпинга за место председника Кине.

Верзија у којој су „Панамски папири“ усмерени управо на дискредитацију кинеског руководства, а не на друге државе, прилично је убедљива. У овој ситуацији треба обратити пажњу на реакцију Пекинга који, као и увек, више воли да не коментарише оваква саопштења. Четвртог априла су кинеске мреже подвргнуте великој цензури. Са мреже Сина Веибо и Вечат су нестали сви подаци везани за „Панамске папире“.

На овај начин кинеске власти су показале шта мисле о скандалу који је у пуном јеку и који, највероватније, као ни скандал из 2014. године, неће утицати на позиције кинеске политичке елите.