Русија одговорила на претње САД да ће блокирати испоруке оружја Ирану

06-04-2016 10:20:07 | | / vostok.rs |


Сједињене Државе су спремне да ставе вето у СБ УН на испоруке руског наоружања Ирану.

Русија није подносила захтев СБ УН о испоруци ловаца Су-30 Ирану, саопштило је Министарство одбране Русије. У Москви сматрају да америчка претња да ће блокирати у СБ УН испоруке руских ловаца Су-30 Ирану има спекулативни карактер.

„Ембарго на оружје Техерану више не постоји. Успостављен је нови поредак који омогућава испоруке оружја Ирану и који се односи на седам категорија регистра УН о конвенционалном наоружању. У ове категорије улазе, између осталог, војни авиони, ударни хеликоптери, ратни бродови, артиљеријски системи, ракете итд. Формално, њихове испоруке такође нису забрањене, али одговарајући захтев треба да одобри СБ УН“, саопштили су у Министарству одбране Русије.

Раније је саопштено да САД неће дозволити испоруке Ирану руских ловаца Су-30 и система ПВО С-300, јер сматрају да овакве испоруке треба да добију одобрење СБ УН, изјавио је заменик секретара Том Шенон током расправе у сенатском комитету за наоружање.

„Спремни смо“, одговорио је на директно питање овим поводом.

У комитету су посебно били заинтересовани за ловце Су-30.

„Овакве испоруке без одобрења СБ су забрањене“ и „ми нећемо дати одобрење за њих“, рекао је он.

Осим тога, Шенон је изјавио да могућа испорука руских С-300 Ирану такође изазива забринутост Вашингтона.

„Очигледно, ми желимо да Иран има напредне ловце и копнене системе. Међутим, свим средствима ћемо се противити системима које Иран може да искористи у офанзивне сврхе“, рекао је Шерон.