Чуркин: УН одбациле предлог Русије о укључивању Курда у преговоре

06-04-2016 10:46:02 | | / vostok.rs |


Западне земље чланице Савета безбедности УН ставиле су вето на предлог Русије да Курди буду укључени у сиријске преговоре у Женеви, рекао је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.

Чуркин је изразио забринутост јер сиријски Курди нису позвани на преговоре у Женеви. По његовом мишљењу, то је у супротности са свим резолуцијама Савета безбедности УН.

Били смо зачуђени када су предлог блокирале неке западне земље. Свој деструктивни допринос дала је и украјинска делегација, наводи се у коментарима сталног представника Русије.

„Како често воле да понављају наши западни партнери, резолуције Савета безбедности треба у потпуности да се поштују. То су лепе речи и требало би да се спроводе у свим ситуацијама“, навео је он.

Он је приметио да је на преговорима веома важно комплетно представништво сиријског друштва, јер ће се на наредним консултацијама расправљати о питањима која се односе на уређење државног политичког система Сирије.

Међусиријски преговори обновљени су у Женеви 14 марта. Консултације су трајале две недеље и прошле без учешћа Курда. Директних преговора између делегација сиријске владе и опозиције није било. Како су потврдили у УОН, следећа рунда преговора почеће 11. Априла.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут