За отцепљење Венета од Италије 90% гласача

27-03-2014 07:05:11 | | Србин/ mojenovosti.com |

У италијанској регији Венето завршен је петодневни референдум на којем је скоро 90% становника гласало за отцепљење од Италије. Упркос чињеници да је протекли плебисцит имао консултативни карактер и да се коси са важећим италијанским законодавством, активисти сепаратистичког покрета су решени да обнове Венецијанску (Млетачку) Републику.

О својим будућим плановима у интервјуу за "Глас Русије" говори лидер удружења plebiscito.eu, који је био и иницијатор референдума Ђанлука Бузато:
- Ми смо свакако знали да у срцима становника Венета доминира велика жеља за независношћу. Ипак, резултати референдума су надмашили и наша најлуђа очекивања. И они нас, наравно, морају радовати. Ова жеља се поклопила са тешким временима која су погодила становништво. Она се нашла један на један са озбиљном социјалном и економском кризом, чији је узрок - пореско оптерећење, које је прешло све могуће границе. Овим гласањем становници Венета су желели да покажу своје незадовољство и жељу за оснивањем нове Венецијанске Републике.

Током демонстрација на Тргу Сињори у Тревизу, заједно са венецијанском заставом вијорила се и руска тробојка, док се код ваших сапутника, неочекивано, нашао плакат на руском језику. Како сте се одлучили да употребите руску симболику?
- У овом тренутку, многи људи у свету, који теже за добијањем слободе, настоје да остваре независност. Венето природно осећа велике симпатије према Криму и другим народима који покушавају да стекну суверенитет. Мислим на Шкотску, Каталонију и Фландрију. Сада имамо посла са Европом, која "преобликује" своју географску карту.
У нашем случају постоје најмање два важна међусобно повезана разлога. Први - жеља за отцепљењем је одувек постојала у нашем региону, од времена италијанске "анексије" Венета 1866. године, након наметнутог нам плебисцита. Жеља за отцепљењем од Италије има културне и моралне претпоставке.

Овај референдум је имао саветодавни, а не политички значај. Шта намеравате сада да предузмете, после једностраног проглашења "Републике Венето"?
- У ствари, ми смо се фокусирати на међународно право и право народа на самоопредељење. Већ смо предузели прве кораке ка независности. Био је сазван први орган Републике Венеције - "Савет 10", који се састоји од десет кандидата, изабраних од стране народа на референдуму. Ми смо већ добили подршку огромног броја људи. За нас је то сасвим довољно за даље, и за добијање признања Венета на политичком нивоу.
Како видите независну Републику Венецију? Како ће држава градити своје односе са Италијом, или, на пример, са Русијом?
- У традицији дипломатије Венета је подршка миру и добросуседским односима. Циљ нам је изградња економски корисних односа са разним земљама света. Током референдума, постављено је било питање о учешћу Венецијанске Републике у међународним организацијама на шта је наше становништво дало своју сагласност. На такав начин, Венецијанска Република ће остати чланица Европске уније, градећи пријатељстве односе са Русијом и другим земљама света.
Нива Миракјан,