Русија протерује “Мекдоналдс” и Кока-Колу јер су штетни по здравље

27-03-2014 08:07:46 | | Србин/ mojenovosti.com |

МОСКВА – Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је данас да је један од приоритета његове владе да створи услове за повећање производње хране за руско тржиште, што је наишло на одобравање јавности која је расположена за бојкот западних производа, показале су анкете.

Русија је већ забранила увоз аустралијске говедине, реагујући тако на одлуку Камбере да подржи санкције против руских званичника, пренели су руски медији.
Уз уверење да је “револуција фармерки и жвакаћих гума” већ прошла, шеф Института за проблеме глобализације и доктор економије, Михаил Дељагин, предложио је затварање “Мекдоналдс” ресторана и забрану продаје хамбургера.

“Производња и продаја Кока-коле, Пепси-коле и јела у “Мекдоналдсу”, као и сличне америчке брзе хране, штетна је по здравље и требало би да буде забрањена из хигијенских разлога”, навео је Дељагин.
Чеченски лидер, Рамзан Кадиров, придружио се јавној иницијативи за производњу и потрошњу домаће хране, уместо “сира са Новог Зеланда и месних прерађевина из војних складишта у Јужној Америци”.
“Рођени смо у великој држави. Дошло је време да умом, срцем и душом то схватимо и прихватимо, и да се не осврћемо на Стејт департмент и Брисел. Руси ће коначно упознати укус хлеба и меса”, казао је Кадиров.
Медијске анкете показале су да је чак 81 одсто грађана Русије, који припадају млађим постсовјетским генерацијама, уверено да се може живети без “украјинских бомбона и пољског кромпира”, односно од сопствене прехрамбене индустрије.
Међу испитаницима старијим од 45 година 32 одсто је изразило забринутост због наговештаја да би инострана прехрамбена роба могла да буде замењена руском.
У великим руским градовима велика већина производа је из увоза, па се у продавницама лакше налази норвешки лосос, него руски.