На трибини у Фочи Босић позвао Додика да распише референдум о независности или да престане да обмањује народ

28-03-2014 11:41:11 | | СДС/ mojenovosti.com |

,,У Републици Србској неопходне су дубоке промјене, треба да направимо заокрет и да се договоримо како ће мо изаћи из ове провлије у коју нас је довла актуелна власт”, изјавио је у Фочи на Јавној трибини предсједник СДС-а Младен Босић.

Народу у Републици Србској не требају бајке већ борба против корупције, борба против сиромаштва, нова радна мјеста и нада за будуће генерације”, додао је Босић и позвао предсједника Српске Милорада Додика да коначно распише референдум о самосталности Републике Српске који обећава од 2006. године.

,,Нема никога у Републици Србској ко не би волио да види самосталну Републику Српску или Српску у саставу Србије. СДС се са народом Републике Српске борио да остане у заједнци са Србијом и зато јавно позивам Милорада Додика да у року од 30 дана распише референдум за отцјепљење Републике Српске” ,каже Босић и додаје.

,,Сви ћемо изаћи на референдум и подржати самосталну Српску, али да ли Милорад Додик може гарантовати да ће Србија бранити границе самосталне Српске? Да ли му је можда Путин обећао да ће руски тенкови стати на границе Републике Српске као што су стали на границе Крима?”


Са трибине у Фочи Босић је поручио да СДС нико не може оптужити да је страни плаћеник или издајник јер су чланови СДС-а још увијек под америчким санкицијама за разлику од неких који никада нису трпјели никакве санкције.

,,СДС иза себе има народ а овај народ не жели газду или бају, већ институције и предсједника који води рачуна о свим грађанима. Овом народу треба правда и једнакост, да сви имају једнаке шансе а не да неко има све а неко мрвице или ништа. Не треба нам Република Србска у којој је половина станивништва на ивици глади, у којој је све више незапослених и у којој дјеца кад заврше факултет чекају 20 година на посао. Није се овај народ борио за такву Републику Српку”, поручио је Босић.

Уочи Јавне тибине Босић је разговарао са руководством општине Фоча и увјерио се да и та локална заједница има исте проблеме као и све општине у Србској.

,,Општина нема довољно средстава да рјешава проблеме грађана, јер сва средства из Фоче сливају се у централни буџет Републике Српске, а мало се враћа у Фочу. Изјаве предсједника и премијера Српске да су запослили 100 радника показале су се нетачне јер је општина, из својих буџетских средтава кроз подстицаје отворила нових 100 радних мјеста. СДС се залаже за децентрализацију Републике Српске и давање већих овлаштења локалним заједницама, јер је актуелна Влада показала да не зна или не жели да равноправно дијели буџетски новац, који је новац грађана Српске а не Владе”, закључио је Босић.