Кери: Путин је паметан стратег и тактичар

07-04-2016 03:18:50 | | / vostok.rs |


Државни секретар САД Џон Кери изјавио је да је захваљујући конструктивној улози Русије постигнут не само прекид непријатељстава у Сирији, него и споразум о нуклеарном програму Ирана, оценивши да је руски лидер Владимир Путин паметан стратег и тактичар.

Гостујући у ток-шоу емисији „Чарли Роуз“ америчког телевизијског канала Пи-Би-Ес, Кери је рекао да је провео сате разговорајући са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом, али и много времена са Владимиром Путином, који је, како је приметио — „паметан“.

„Мислим да је стратег и тактичар — понекад више тактичар него стратег. Али свакако има стратешко размишљање. Мислим да жели да његово гледиште буде прихваћено и интереси које заступа у одређеној мери поштовани. Границе очигледно постоје. Ми своје погледе у односу на Крим не мењамо“, рекао је амерички државни секретар. Према његовим речима, тренутно су главне несугласице САД и Русије „о Украјини и другима“.

„Мислим да председник Путин сматра да су Сједињене Државе злоупотребиле процес у Либији, да ми, знате већ…“, рекао је Кери.

Знате и сами причу (о Украјини), наставио је Кери, указавши на дугачку листу онога што треба да се уради. „И оно што треба да урадимо је да нађемо начин да председник Путин испуни захтеве Савета безбедности УН, да испуни своје обавезе у оквиру Минског споразума“, додао је он.

Говорећи о ситуацији у Сирији, он је приметио да су „сви изражавали сумњу да ће Русија имати конструктивну улогу по питању прекида непријатељских дејстава“, истакнувши да су САД и Русија, без обзира на то, успеле да постигну да до примирја дође. То се догодило јер је Москва одиграла позитивну улогу, закључио је Кери.

Он је напоменуо да не би било ни споразума са Ираном да није било конструктивне улоге Русије.

Прецизирао је да хемијско оружје не би било уклоњено из Сирије и да би данас било у рукама ДАЕШ-а да није било конструктивне улоге Русије.

„Да није било конструктивне улоге (Русије), не би било прекида непријатељстава нити би се данас седело за преговарачким столом“, закључио је амерички државни секретар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут