ЕУ уводи визе Американцима и Канађанима?

07-04-2016 04:17:40 | | / vostok.rs |


Европска комисија (ЕК) ће 12. априла одлучити да ли ће увести визе америчким и канадским држављанима за улазак у државе-чланице ЕУ, што би могло да подигне тензије у тренутку када Брисел преговара о трговинском пакту са Вашингтоном, наводи Ројтерс.

ЕК разматра увођење виза земљама које за улазак на своје територије траже визе грађанима једне или више држава чланица ЕУ.

И Вашингтон и Отава захтевају визе од Румуна и Бугара, чије су се државе придружиле ЕУ 2007. године, а САД су из безвизне шеме искључиле и Хрвате, Кипране и Пољаке.

„Очигледно је потребна политичка дебата и одлука кад је реч о овако важном питању. Али постоји реална опасност да ЕУ уведе визе Американцима и Канађанима“, рекао је неименовани извор у ЕУ.

Поставља се, међутим, питање да ли би такав корак био практичан, с обзиром на то да би озбиљно поткопао туристичку индустрију ЕУ, напомиње британска агенција.

ЕК ће о визама за Американце и Канађане расправљати у уторак 12. априла, нешто више од недељу дана пре него што амерички председник Барак Обама допутује у посету Европи, где ће између осталог разговарати и о трговинским питањима.