Гејмерска револуција: Но-но! Не радуј се када убијаш!

08-04-2016 07:41:27 | | / vostok.rs |


У Русији ће се 2017. године први пут у свету појавити демо верзија игре са интерфејсом мозак-рачунар. Носиви уређај ће у реалном времену преносити емоције играча на ликове у игрици што би, по замисли твораца, требало да утиче социјализацију играча, односно да схвате када раде нешто друштвено неприхватљиво, и обрнуто.

Нови интерфејс мозак-рачунар развијају научници из групе „Неуронет“, која је формирана у оквиру председничке „Националне технолошке иницијативе“.

Како објашњавају стручњаци, сада је интерфејс мозак-рачунар засниван углавном на подацима енцефалограма, док „Неуронет“ покушава да направи систем који би узимао у обзир више показатеља, попут галванске реакције коже, миограма (мерења мишићне активности), пулса, температуре.

Убиј у игри, секирај се у животу


Генерални директор компаније „Нејроматикс“ Владимир Статут за Спутњик каже да у традиционалним видео-играма човек ради оно што му игра наметне: убија измишљене непријатеље или прави неке кораке који се у „реалном животу“ сматрају неморалним или асоцијалним.

Притом, играч се не либи да ради тако нешто јер зна да га не очекује „одмазда“.

У игри са интерфејсом мозак-рачунар све ће бити другачије. Грубо речено, уколико тај систем буде утврдио да је човек доживео позитивне емоције током „убијања“ других ликова, нарација игре ће се мењати како би играч схватио да је урадио нешто лоше.

Видите, тренутно на друштвеним мрежама корисници врло често вређају једни друге, изговарају речи који никада не би рекли у реалном животу, али због тога не осећају никакву грижу савести.

Зашто? Зато што немају брзи канал перцепције и не осећају како је саговорник реаговао на њихове речи. А ми ћемо додати овај канал перцепције, ову реакцију у нашу игру.

На тај начин, компјутерска игра ће постати инструмент социјализације уместо да доприноси десоцијализацији корисника онлајн игара.

Едукативна игра, а не „пуцачина“

Како објашњава Статут, то неће бити тзв. пуцачина из првог лица и неће бити симулација борбених машина, већ едукативна игра.

Осим тога, према речима директора компаније „Нејроматикс“, научници ће додати у компјутерску игру елементе који доприносе когнитивном развоју играча, притом, и избор ових елемената ће зависити од сваког конкретног корисника, од његових могућности да перципира ову или ону информацију.

На пример, човек чита компликован текст и систем бележи низак ниво перцепције информације. Онда ће систем самостално прерадити текст како би га корисник лакше схватио.

Емоција уместо „лајка“


Осим тога, руски научници планирају да направе апликацију која би могла да анализира како корисници доживљавају овај или онај садржај.

„То значи да више нема потребе да корисници ставе лајк након што су одгледали видео-спот или прочитали чланак. Систем ће сам ’сазнати‘ како је човек реаговао. То би значило да ћемо на крају добити објективне податке о томе како корисници реагују на различите садржаје на интернету“, каже Статут.

Игра ће се појавити на руској друштвеној мрежи Вконтакте следеће године.