У ПЕТЕРБУРГУ ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН ПЛОЧА МАРКУ ШАГАЛУ

29-03-2014 09:12:29 | | / mojenovosti.com |

Спомен - плоча у виду сликареве палитре постављена је Марку Шагалу на фасади куће у којој је славни уметник живео четири године, саопштено је на сајту Фонда „Дмитриј Лихачов“ који је финансирао подизање овог спомен-обележја.

„Спомен- плоча је поотављена на фасади куће у Перекупном сокаку број 7. у којој је сликар Марк Шагал живео са својом младом женом Белом од 1915. до 1918. г.
Иницијативу за остављање спомен-обележја Марку Шгалиу покренула је група поштовалаца његовог сликарског стваралаштва који живе у САД, Француској, Израелу, Канади, Белорусији и Русији.
Аутор спомен- плоче је архитекта и сликар Вјачеслав Бухајев из Петербурга . Плоча у виду Шагалове палитре је урађена од меремера и садржи обојени емјал“ , каже се у саопштењу Фонда.
Раније је било предвиђено да се спомен -плоча постави 2012.поводом 125. годишњице Шагаловог јубилеја, али због неких околности то тада није урађено.
Марк Захарович Шагал (1887,Витебск,Белорусија,-1985, Сент-Пол, Француска ), белоруски,руски и француски сликар јеврејског порекла је био једн од најистакнутијих представника сликарске авангарде ХХ века.
Бранко Ракочевић