Русија ће оштро реаговати ако Србија уведе санкције Москви

29-03-2014 08:57:38 | | Србин/ mojenovosti.com |

Русија ће оштро реаговати ако Србија прихвати макар једну од санкција према Москви због украјинске кризе и припајања Крима, пишу “Наше новине”, позивајући се на дипломатске изворе.

Према овом извору, руски председник Владимир Путин је поручио србском руководству да ће, уколико буду подлегли притисцима ЕУ, затражити од Београда да одмах измири дуг од близу милијарду евра за руски гас, али и да надокнади штету коју је Русија претрпела због кашњења радова на Јужном току.
Како је навео извор београдског дневника, упозорење Русије стигло је на адресу првог потпредседника Владе Александра Вучића и премијера Ивице Дачића уочи састанка који ће у понедељак имати у Бриселу, јер се претпоставља да ће Србија бити изложена притисцима да као кандидат за чланство у ЕУ слепо следи политику Брисела.
Александар Вучић је, реагујући на ову информацију, рекао да ће учинити све како би заштитио интерес Србије.
“Учинићу све што је у мојој моћи да у овој ситуацији максимално заштитимо наш национални интерес, интерес државе Србије”, рекао је Вучић.
На информацију листа кратко је реаговало и Министарство спољних послова које је саопштило да “Србија неће предузимати непријатељске кораке према Русији”.
“Нова влада ће објавити своје ставове о свим најважнијим питањима око украјинске кризе”, речено је у Министарству.
Извор још наводи да је као крајњу меру Москва спремна да суспендује Споразум о слободној трговини са Србијом.
“Иза ових порука стоји лично председник Путин и требало би их схватити крајње озбиљно”, додао је извор листа.