ПУТИН: Потребно је направити анализу свих обојених револуција, укључујући украјинску

29-03-2014 09:01:51 | | Факти/ mojenovosti.com |

РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да је потребно извршити анализу догађаја у Украјини и свих „обојених револуција“, како би се грађани заштитили од терористичких елемената и људи с екстремистичким ставовима.

Он је притом апеловао на парламентарце да не доносе одлуке које могу суштински да ограниче права и слободе грађана.
Потребна нам је анализа свих обојених револуција, укључујући последње догађаје у Украјини, ради заштите грађана од дивљања различитих екстремиста, од терористичких елемената и људи с екстремним ставовима“ - рекао је председник Русије.
Притом, Путин је замолио парламентарце да „буду пажљиви“.
Не треба да упадамо ни у какву еуфорију нити да стварамо услове који су неприхватљиви за цивилно друштво у циљу заштите својих права. Грађани земље треба увек да знају да имају на располагању скуп средстава и метода - законских средстава и метода које могу да искористе да упуте своје замерке власти, уколико то на други начин није могуће, укључујући митинге и демонстрације“ - додао је председник РФ.
Он је нагласио да такво изражавање воље „мора бити у оквиру закона“.
„Нико не треба да претендује да изађе из тог оквира, треба користити само мирне методе, како власт не би створила за себе стакленичке услове и како се не би скривала иза неког репресивног оквира, без мере проширујући своју репресивну функцију“- рекао је руски председник и додао да „све то мора бити у извесној равнотежи“.
Он је позвао парламентарце да управо тако, одговорно, приступају решавању тих питања.
„То да треба да анализирамо догађаје око нас - у информативној сфери, око протестног покрета - то је сигурно, само вас позивам да понесени тиме не доносите неке одлуке које би суштински ограничиле грађанске слободе и право грађана на изражавање сопственог мишљења“ - обратио се Путин члановима Савета Федерације.

Путин је тако реаговао на говор председника одбора Савета Федерације за законодавство Андреја Клишаса, који се, истичући велики број жртава током митинга у Украјини, заложио за измену закона о митинзима.
Клишас сматра да за кршење закона о митинзима треба увести кривичну одговорност.