Нећемо подржати злочине НАТО-а

29-03-2014 10:00:58 | | ДАН/ mojenovosti.com |

Организација бораца НОР 1941. до 1945. године „Југословенска опција” саопштило је да су категорично против уласка Црне Горе у НАТО. То је рекао представник ове организације Мато Бргуљан на јавној трибини „Изазов НАТО интеграција Црне Горе” у сали Општине Тиват. Скуп су организовали ДПС, СДП и ХГИ.

Пуковник Мехмедин Тахировић из Министарства одбране истакао је да су у свијету војни изазови иза проблема међународног тероризма и сајбер криминала и да је зато неопходан улазак Црне Горе у НАТО. Он тврди и да ће „Србија ући у НАТО“.
– Нема дилеме, за нас је НАТО најбоље рјешење. Црна Гора од НАТО очекује очување територијалног суверенитета и интегритета, реформу система безбједности и учешће у систему колективне безбједности – казао је Тахировић.
Контраадмирал Ренато Петрич, преносећи искуства Словеније о уласку у НАТО, рекао је да су након десет година забиљежили више плусева него минуса.
– Нијесам дошао да вас убјеђујем да Црна Гора треба да уђе у НАТО. Ја само кажем да је то било добро за моју Словенију – казао је Петрич.
С друге стране, представници опозиционих странака и грађани били су против уласка у НАТО. Мато Бргуљан казао је да организација бораца НОР-а пратећи осјећања већине грађана Боке, као члан мировног покрета „Не у рат – не у НАТО” изражава снажно противљење уласку у савез који је прије 15 година мимо одлука Савјета безбједности погазио међународно право бомбардујући суверену државу у срцу Европе. Одборник ДСС-а Дејан Рисанчић подсјетио је на имена невиних цивила које је НАТО убио у Мурину и питао која је разлика између „колатералне штете“ и невино убијених цивила.
– Када НАТО убија невине грађане широм свијета то је за вас „колатерална штета“, а кад то ради неко други то су невине цивилне жртве. Због НАТО-а сам ја као и многе друге патриоте, морао да облачим униформу, а сад он треба да нас брани. Исти онај НАТО који је 1999. године током бомбардовања СРЈ побио 2.500 грађана – питао је Рисанчић.
Из угла Ивана Старчевића, трибунал у Хагу је основан због личне и командне одговорности, али само за једну страну јер је НАТО сувише моћан па његови припадници могу да чине гнусне злочине јер знају да неће бити кажњени. Јован Ђуровић је рекао да је НАТО побио десетине дјеце у Авганистану, који су чували овце, и запитао се да ли то значи да и Војска Црне Горе треба да убија нечију туђу дјецу, без разлога.