Саудијска Арабија гради мост преко Црвеног мора

09-04-2016 04:12:30 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија намерава да изгради мост који ће је преко Црвеног мора повезати са Египтом, најавио је саудијски краљ Салман.

Вредност пројекта градње моста који би требало да споји Саудијску Арабију и Египат могла би да буде три-четири милијарде долара, саопштио је „Волстрит џурнал“.

Каиро и Ријад од реализације пројекта очекују значајан економски обрт, наводи лист. При томе је договор о градњи прелаза ушао у велики пакет међудржавних договора у вредности од 20 милијарди долара.

Уговори су потписани 8. априла током посете Египту краља Саудијске Арабије Салмана бин Абдулазиза ел Сауда.

Краљ Салман је том приликом навео да ће мост допринети подстицању развоја трговине између две земље, а председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је да ће мост бити назван у част краља Салмана.

Пројекат моста је још 1988. године предложио сада покојни саудијски краљ Фахд бин Абдул Азиз ел Сауд, али је председник Египта Хосни Мубарак био изричито против тога. То се незванично објашњавало тиме што се Мубарак налазио под утицајем Израела, који није био заинтересован за пројекат, углавном зато што једина траса из Египта у Саудијску Арабију иде управо преко територије јеврејске државе.