ОДЛУЧЕНО: Путин решава и Приднестровље!

31-03-2014 08:59:48 | | Правда/ mojenovosti.com |

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин разговарао је данас са немачком канцеларком Ангелом Меркел о различитим аспектима ситуације у Украјини, укључујући могућности међународних напора за обнављање стабилности, саопштено је из Кремља.

Путин је истакао да је „важно да у Украјини буду извршене уставне реформе које ће омогућити заштиту законитих интереса људи у свим регионима Украјине”, наведено је у саопштењу у којем стоји да је телефонски разговор иницирао руски председник.
Приликом размене мишљења о Придњестровљу руски лидер је указао на неопходност доношења ефикасних мера чији је циљ, како је наведено, окончање фактичке спољне блокаде тог региона и тражење праведно и свеобухватног решења за проблем Придњестровља.
Из кабинета немачке канцеларке потврђено је, како преносе агенције, да су двоје лидера “разматрали могуће кораке за стабилизацију Украјине и Придњестровља”, као и да је Путин обавестио Меркелову о делимичном повлачењу руских трупа са границе са источном Украјином.
Двоје лидера сложили су се да наставе комуникацију и да остану у блиском контакту.
Отцепљени регион Придњестровља, у којем већина становништва говори руским језиком, налази се на делу молдавске источне границе према Украјини.

Придњестровски званичници апеловали су раније овог месеца на посланике руске Думе да донесу законске акте којима би тај регион био укључен у Русију.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је у једном од интервјуа рекао како су Кишињев и нове украјинске власти практично организовале блокаду Придњестровља.