Пушков: Обама Нобелову награду да дâ либијској деци

11-04-2016 11:24:07 | | / vostok.rs |


Председник САД Барак Обама, ако се искрено каје због интервенције у Либији, треба да се одрекне Нобелове награде за мир, сматра шеф Међународног комитета Државне думе Русије Алексеј Пушков.

„Уколико се Обама искрено каје и хоће да се искупи за своју ’грешку‘, требало би да се одрекне Нобелове награде за мир и да је д либијској деци“, написао је Пушков на свом налогу на Твитеру.


​Претходно је америчком председнику током интервјуа за телевизијски канал „Фокс њуз“ постављено питање која је његова највећа грешка током мандата.

Обама је одговорио да својом највећом грешком сматра интервенцију у Либији.

„Можда је то неуспех у припреми плана за наредни корак након инвазије на Либију. Тог тренутка сматрао сам (инвазију) правилним кораком“, одговорио је Обама.

Осим тога, Пушков је изразио сумњу да Хилари Клинтон има право да учествује на председничким изборима у САД.

„Ако је рат у Либији био највећа грешка Обамине администрације, какво право има Хилари Клинтон да уђе у Белу кућу, када је она једноставно захтевала тај рат?“ написао је Пушков.

Клинтонова, која је била на месту државног секретара САД у периоду од 2009. до 2013, сада је главни претендент Демократске партије за место председника САД.

Амерички председник Барак Обама добио је Нобелову награду за мир у октобру 2009. године за напоре за „јачање међународне дипломатије и сарадње међу људима“.