Лавров: Кључни утицај Вашингтона у формирању владе у Украјини

11-04-2016 04:16:32 | | / vostok.rs |


Рад специјалне посматрачке мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Украјини требало је да буде конкретнији у вези са питањем о размештању наоружања у Донбасу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Сматрамо да би мисија ОЕБС-а могла да буде конкретнија свом извештавању, посебно у вези са увећавањем наоружања и војног особља у близини линије разграничења“, изјавио је Лавров након састанка са министром спољних послова Швајцарске Дидијеом Буркхалтером.

Према речима Лаврова „постоји више доказа за то да је украјинским властима згодно да испровоцирају сукобе, да провоцирају обнављање ратних дејстава у неконтролисаној мери да би скренуле пажњу са неспособности садашње власти да испуњава своје обавезе према Минском споразуму“.

Говорећи о Украјини, Лавров је рекао да САД и други западни партнери Кијева треба да подсете нову украјинску владу да потврди своју посвећеност Минском споразуму о решењу сукоба на југоистоку земље у првим својим обраћањима.

Француска и Немачка, „али првенствено Вашингтон“, имају кључни утицај на то „како ће се формирати влада у Украјини“.

„Искрено их молимо да, када буду постављали разне услове и организовали разне комбинације будуће украјинске владе, не забораве да међу тим условима подсете оне који претендују на улогу премијера и чланове његовог кабинета да су дужни да у својим првим обраћањима потврде посвећеност испуњавању минског пакета мера“, рекао је Лавров.

Он је додао да западне државе „уверавају да тако и поступају“.

„Видећемо чиме ће се завршити ти њихови напори“, изјавио је министар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут