САД настављају да „лове“ Русе по читавом свету

12-04-2016 08:04:21 | | / vostok.rs |


Вашингтон игнорише норме међународних права и врши притисак на треће земље ради хапшења руских држављана.

МСП Русије је подсетио грађане да и даље постоји реална претња да буду ухапшени у трећим државама на захтев правосуђа и специјалних служби САД.

„Без обзира на наше сталне позиве Вашингтону да успоставе нормалну сарадњу између надлежних органа на основу билатералног Споразума о узајамној правној помоћи у кривичним делима (од 1999. године), америчке власти настављају недопустиви "лов" на Русе по читавом свету, игноришући норме међународног права и вршећи притисак на друге државе. Број инцидената ове врсте је прешао двадесет. Од последњих примера може се навести недавно изручење три руска држављана из Финске у САД“, наводи се у саопштењу МСП-а Русије.

МСП Русије је 2. септембра 2013. године, 10. априла 2014. године и 22. маја 2015. године већ објављивао упозорење руским грађанима да претња од хапшења на захтев правосудних органа и специјалних служби САД у трећим земљама остаје реалност.

Ресор наводи да његове службе у иностранству увек пружају и наставиће да пружају саветодавну и правну помоћ грађанима који су се нашли у проблему.