ДОДИК: Узимамо руски кредит да се решимо ММФ који је и политичка организација

02-04-2014 10:39:52 | | Факти/ mojenovosti.com |

Уверен сам да ће се стећи услови и да ће Србска једном неминовно ући у референдум о свом статусу, који ће и поред оспоравања, која се очекују и тада, бити несумњиво одраз воље народа и Републике

Референдум није ствар око које се може играти, него ствар која се употребљава само једном. То не може да се ради у невреме, то не може да се ради пет пута, то мора да се ради тачно и пажљиво у изабраном балансу тренутка и могућности. То није ствар еуфорије, хтења, сујете, фрустрације, него ствар одмерене и прецизне политичке одлуке
РС такође одбацује, казао је, било какву могућност „Дејтона 2“, јер је једино могуће да се унутар постојећих структура у БиХ направи договор за њену функционалност, а ако тога не буде - да РС неће учествовати у могућој конференцији „Дејтон 2“, за којим нема потребе - нагласио је председник Српске
БОСНА и Херцеговина је у драматичном застоју, потпуно нефункционална и неодржива, а функционише само због ангажмана међународне заједнице - оценио је председник Републике Српске (РС) Милорад Додик.
Та парализа која је, како је рекао, присутна у БиХ, утиче на статус и решавање важних питања за РС, а као базични концепт он не искључује могућност да се некада у будућности, када се за то створе одговарајући услови, у РС одржи референдум о самосталности.
Одбацио је критике опозиције да тим питањем манипулише, устврдивши да је референдум базично право РС и да ће бити покренут једном, када за то буде време, а нагласио је да је уверен да ће се десити.
СДС-у је поручио да може сама поднети у Скупштини захтев за расписивање тог референдума, чак је додао да ће га његова странка подржати. При том је подвукао: да се то питање може само једном покренути и то - када за то буде прави тренутак.
За лидера СДА, Младена Босића, рекао је: „Босић је показао да је некомпетентан политичар, снисходљив, мекан и додворички расположен према Бошњацима и међународној заједници и свако објективан то може да види“.
Вративши се поново референдуму, истакао је: „Уверен сам да ће се стећи услови и да ће Србска једном неминовно ући у референдум о свом статусу, који ће и поред оспоравања, која се очекују и тада, бити несумњиво одраз воље народа и Републике“.
Подсетио је да Србска већ има свој Закон о референдуму и да је поносан што га је донела актуелна структура власти.
„У том закону су јасно прописани начини како се може организовати референдум, ко га може иницирати и како се одлучује о карактеру референдума, који може бити обавезујући и необавезујући“, рекао је председник РС.
„Референдум није ствар око које се може играти, него ствар која се употребљава само једном. То не може да се ради у невреме, то не може да се ради пет пута, то мора да се ради тачно и пажљиво у изабраном балансу тренутка и могућности. То није ствар еуфорије, хтења, сујете, фрустрације, него ствар одмерене и прецизне политичке одлуке“, рекао је Додик и поручио да у политици какву он води има места и за референдум.
А сада је, по његовом мишљењу, примаран на дијалог у БиХ, али не на начин да се нарушавају надлежности и угрожава аутономија РС.
Додик је поновио тврдњу да РС има огромну штету јер је у БиХ јер су јој заустављени неки капитални пројекти, као што је Јужни ток, а издваја и велика средства за нефункционалну управу на нивоу БиХ.
Додик је на прес-конференцији у Бањалуци рекао да РС остаје привржена изворном Дејтонском споразуму и оном што је прихватила као своје обавезе, а да одбацује све наметнуте одлуке високих представника и да ће се у наредном периоду борити да докаже да је то било политичко насиље.
РС такође одбацује, казао је, било какву могућност „Дејтона 2“, јер је једино могуће да се унутар постојећих структура у БиХ направи договор за њену функционалност, а ако тога не буде - да РС неће учествовати у могућој конференцији „Дејтон 2“, за којим нема потребе.
Додао је да је сада „рука ОHR“ невидљива, али да се представници Уреда високог представника у БиХ и даље „мешају у све и свашта“, али да инсистирања на неким питањима нису дала резултате.
„РС ће задржати мир и стабилност и наметаће питања која имају за њу значај, а не неко са стране“, устврдио је Додик.
Открио је да су разговори о руском кредиту за Републику Српску завршени и да врло брзо стиже прва транша од 70 милиона евра.
Нагласио да су услови тог кредита добри и да ће додатни новац од 200 милиона евра бити обезбеђиван у континуитету, у току ове године.
Додао је да руски кредит не значи повећање задуживања, већ је реч о некој врсти реструктурирања постојећег дуга.
Појашњавајући због чега Република Србска узима кредит од руске комерцијалне банке, Додик је нагласио да је кључна политика за наредни период да се Србска „реши“ ММФ-а, јер он није само финансијска него и политичка организација.
„У овој години доспева око 500 милиона КМ разних обавеза, те је у том погледу ово најтежа година, али већ идуће године наше обавезе падају на 300 милиона. То говори да ММФ ниједног тренутка није хтео да разговара да се олакша ситуација, него је само још више усложњавао“, рекао је Додик.
Посебно је нагласио да неутралност Србије у сарадњи са NATO јача одлучност Српске да одлуку о томе да ли ће се БиХ кретати ка том савезу донесе на референдуму у обавезујућој форми, који ће бити одржан када за то дође време.
Додик је навео да Србска сматра односе са Србијом од „животне важности“ и да су јој односи са Београдом важнији него односи са Сарајевом и NATO.
Упозорио је да би евентуална NATO граница на Дрини додатно поделила србски народ на Балкану, који је данас на овим просторима „највећи и најподељенији народ“.
„Србски народ гледа на Србију као на своју матичну земљу и то никоме не би требало да смета, нити да било кога иритира“, истакао је Додик.

„Чињеница да је Србија исказала неутралност у сарадњи са NATO и да Турска упорно покушава да промовише партнерство БиХ са NATO, довољно говоре о томе да се мора бити пажљив према том питању“, рекао је Додик, истичући да Србска не жели NATO границе према Србији.