Нови Сад више неће бити главни град Војводине

02-04-2014 10:46:03 | | Србин/ mojenovosti.com |

Нови Сад – Војвођански Статут убудуће неће имати преамбулу, јер је у питању подзаконски акт, а Нови Сад више неће бити главни град већ седиште покрајинских органа. Ово су само неке новине у тексту Статута АП Војводине, који је тим стручњака усагласио са препорукама Уставног суда Србије и предао Одбору за питања уставно-правног положаја покрајине, потврђено је за „Политику”.

Након трочасовног састанка који је на Андревљу на Фрушкој гори, некадашњој вили Извршног већа Војводине, а сада Центру за привредно-технолошки развој Војводине сазвао председник покрајинског парламента Иштван Пастор, председник Радне групе Слободан Орловић детаљно је представио текст новог статута члановима колегијума Скупштине АП Војводине и ресорног одбора. Како је саопштено, договорено је да од 8. до 18. априла буду обављене консултације са посланичким групама, после чега би Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине утврдио коначан текст Нацрта статута АП Војводине.
То значи да би, најкасније почетком маја, требало да о статуту расправљају покрајински посланици. Уколико од њих добије зелено светло, а за то је потребна двотрећинска већина, следећа провера биће у Народној скупштини Републике Србије где би, у складу са одлуком Уставног суда Србије, статут требало да буде потврђен до 6. јуна.
То што се седам стручњака сагласило о питању пречишћеног текста Нацрта статута АП Војводине, то јест што су успели да промене две трећине текста статута, како је и захтевао Уставни суд Србије, не значи да ће он добити подршку највеће опозиционе странке у покрајинском парламенту, каже за Политику Владимир Галић, члан Радне групе из редова СНС-а. Без подршке напредњака, статут неће моћи да буде изгласан у републичкој скупштини.
„Међу нама постоји начелна сагласност, а дали смо и одређене алтернативе. Одбор за уставно-правни положај Војводине има право да нам врати текст, али и да га промени. Мој лични став, као правника и члана Радне групе, јесте да ако се суштински текст не буде променио, могу да кажем да смо успешно спровели одлуку Уставног суда. Србска напредна странка ће до краја недеље на посланичком клубу разговарати о томе, и донети став према томе”, наглашава Галић.
Неке од измена у усаглашеном тексту статута односе се на то да статут више нема преамбулу, јер је у питању подзаконски акт, као и то да Нови Сад више није дефинисан као главни град већ као седиште покрајинских органа. Уместо термина Влада Војводине, који је такође суд оборио, постоји неколико алтернативних решења: да се врати стари назив Извршно веће Војводине, али и увођење нових термина, као што су Покрајинска влада, Покрајински савет министара и Покрајинско веће министара. Чланови Радне групе нису успели да усагласе алтернативно решење за грб Војводине. Као решења предлажу се два грба – официјелни и традиционални. Све те недоумице биће решене на седници Одбора за питања уставно-правног положаја покрајине, на којој ће бити одлучено која од предложених алтернатива пролази у коначној верзији Нацрта статута АП Војводине, о којој ће се изјаснити покрајински посланици. Чланови одбора су представници свих посланичких група, и ДСС-а који нема посланичку групу, као и четири независна стручњака за уставно право. Њима би требало да се придружи и представник Нове демократске странке која је недавно формирала посланички клуб. Пре њихове одлуке, која би требало да буде донета до краја априла, текст Нацрта статута АП Војводине, који је израдила Радна група, већ данас би требало да буде доступан на интернет-страници Скупштине Војводине.