Перовић: Безобразна провокација србског народа

02-04-2014 10:46:55 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Одлука градоначелника Подгорице Миомира Мугоше да се на Немањином граду, на ушћу Рибнице у Морачу, изгради турски културни центар узбуркала је јавност.

Драго Перовић, доктор филозофских наука и предсједник Матице српске – Друштво чланова у Црној Гори, казао је „Новостима“ да најава градње турског културног центра представља „болну и безобразну провокацију србског народа у Црној Гори“.
„То је само један од елемената којим се још више закопава у заборав историјски период од 1878. до 1989. Тих стотинак година, једино доба у којем је србски народ живио и гинуо као слободан у последњих шест вјекова, бачено је на сметлиште историје! Тој новој Европи потребна је европска Турска. Чак и ако се ради само о смишљеној провокацији србског народа у Црној Гори, та провокација је болна и безобразна“, оцијенио је Перовић.
Петиција
На интернету је покренута петиција против изградње турског културног центра над тврђавом Немањића, којом се тражи „забрана уништавања средњовјековног, културног, етничког, духовног и материјалног наслеђа зарад политичких поена и личних интереса на рачун шире заједнице“.
„Извртање чињеница и пласирање лажне историје зарад садашњих политичких интереса доводи до међунационалних тензија и етничких сукоба грађана Црне Горе. Петиција је покренута из горе наведених разлога док се коначно не утврди чињенично стање и истина око поријекла средњовјековног утврђења на обали ријеке Рибнице и Мораче такозване тврђаве Немањића у насељу Стара Варош у срцу Подгорице“, наводи се у тексту петиције.
Петицију можете потписати на овом линку
http://www.peticije24.com/zabran_izgradnje_turskog_kulturnog_centra_nad_tvrdjavom_nemanjica
Предање
Међу Подгоричанима је остало предање да је у центру града постојао манастир Светог апостола и јеванђелисте Марка. Управо исламска породица Ђечевић, која живи на некадашњем имању тог манастира, сваке године на Марковдан дочекује митрополита црногорско-приморског Амфилохија и многобројни вјерни народ у литији. Том приликом Ђечевићи, слиједећи завјет предака, митрополиту предају косовске божуре да их принесе на ћивот Св. Петра у цетињском манастиру.