Лавров: Доста је било „завртања руку“ читавом свету од стране Запада!

02-04-2014 03:19:14 | | Вести 365/ mojenovosti.com |

Западне државе покушавају да вештачки створе представу о међународној изолацији Русије иако реалних основа за такве закључке нема, нагласио је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров за дневник телевизије Русија 1.

„Изолација је термини који су смислили наши западни партнери држећи се својих неоимпаријалних носталгичних амбиција. Чим нешто није онако како њима одговара, одмах се хватају „батине“ санкција. Али, то време је прошло. Не треба само размишљати о томе како да се партнери изолују, већ како да се сви, без изузетка, ангажују на заједничком послу“ – рекао је руски шеф дипломатије.
Лавров је изразио чуђење са „каквом опседнутошћу“ ти „партнери“ покушавају да докажу да је Русија у изолацији.
„Много тога сам видео за живота, али не и да озбиљне земље сву своју дипломатску снагу усмеравају да читавом свету „уврћу руке“, чак и својим најближим партнерима, рачунајући да ће они пасти на аргумент да је територијални интегритет недодирљив и неповредив, док при том игноришу све остале принципе Повеље ОУН. Колико ли само институције озбиљних држава троше енергије на то!“ – истиче Лавров.
Руски министар је указао да током гласања у Генералној скупштини ОУН око 70 земаља није подржало предлог резолуције о референдуму на Криму. Додао је том броју треба додати и земље које нису гласале и да тако тај број достиже 93.
„Тако се испоставља да је гласање поводом резолуције дало резултат пола-пола. А западна пропаганда, која ради у обалсти медија, приказиваће то као велику победу. Али, ми знамо како папрено коштају сличне победе“ – истакао је руски министар.
Лавров је држање земаља које нису подржале западни текст резолуције назвао „храбрим“.
„То апсолутно није био ни антизападни, ни анатиукрајински поступак. Држање земаља које нису гласали „за“, а посебно оних које су гласале „против“, показало је њихово дубоко разумевање догађаја. Јер, та резолуција нема везе са територијалном целовитошћу и уопште нема везе са Украјином“ – закључује Лавров.
Запад је морао да „уврне руку“ бар педесетини земаља не би ли у Генералној Скупштини ОУН издејствовао изгласавање резолуције о територијалној целовитости Украјине.
„То се ради комбинацијом различитих метода. Прво су наше украјинске суседе посаветовали да напишу текст који је максимално неконфронтациони и уздржан и да на „позитиван“ начин искажу то како је потребно поштовати територијалну целовитост Украјине. Ко може негодовати против тога? Али, то није ни пола истине, већ само њен мали део. Након тога су другима – рачунајући на њихову наивност – предложили: Погледајте како је ова резолуција добра, потпишите се и будите њени коаутори“ – објаснио је Лавров.
„Другима који су више тога прошли и разумеју о чему се ради, говорили су: „Ако не подржите резолуцију, сносићете последице“. И још су им предочавали – које. Ми то знамо. Долазиле су нам колеге и у поверењу објашњавале зашто ова или она мала земља мора да попусти пред таквим притисцима. На пример, говорили су им да неће бити потписани одређени уговори или да ће им бити укинуте политичке дивиденде. Ако се зна да у западну групу, у најширем смислу те речи, улазе и Аустралија, Нови Зеланд, Јапан и друге земље, укупно их је 40-так, онда је јасно да су за осталих 50 земаља применили метод „увртања руку“ или их на неки други начин убедили“ – додао је руски министар.