Одговор поверника за равноправност грађанима на Врачару поводом Циганског терора

02-04-2014 03:49:46 | | Васељенска/ mojenovosti.com |

Поштовани/е,

Повереница за заштиту равноправности примила је Ваше електронско писмо, у којем наводите да сте приметили континуиран и драматичан раст извршења кривичних дела чији су извршиоци припадници ромске националне мањине. Сматрате да институција Повереника за заштиту равноправности сноси велики део одговорности за ширење насиља које врше Роми, односно, сматрате да својим политички усмереним деловањем и медијским притисцима подстичемо некажњавање припадника и припадница ромске националне мањине када врше кривична дела.
Истичете да наша институција оваква кривична дела представља као последицу дискриминације ове мањинске групе, да за овакво стање оптужујемо Републику Србију и грађане Србије,те да на тај начин вршимо „деструктивну дискриминацију домаћег већинског становништва“.
У даљем тексту појашњавате јужноазијско порекло Рома, најниже кастинско стање у којем су доспели и на наше просторе, лоше егстиценцијалне навике и „антисоцијалну традицију“ коју су донели у наше крајеве, те сматрате инклузију обавезом већине да материјално обезбеди и егзистенцијално збрине „потенцијално неограничену инвазију оваквих категорија“.
Желите да наша институција више не нарушава колективни национални идентитет грађана и грађанки којим се одржава континуитет постојања Србије, без обзира на неискрену и вештачку коректност, као и подобност политичких диктата који су нам наметнути, већ сматрате да треба да помогнемо грађанима и грађанкама које представљамо да поново пронађу равнотежу.
Као што вероватно знате, Повереник за заштиту равноправности је самосталан и независан државни орган који има овлашћење да поступа у свим случајевима када је начело једнакости повређено, односно када је прекршена општа забрана дискриминације.
Акт дискриминације означава свако неоправдано прављење разлике или неједнако поступање, односно пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства), у односу на лица или групе као и на чланове њихових породица, или њима блиска лица, на отворен или прикривен начин, а који се заснива на раси, боји коже, прецима, држављанству, националној припадности или етничком пореклу, језику, верским или политичким убеђењима, полу, родном идентитету, сексуалној оријентацији, имовном стању, рођењу, генетским особеностима, здравственом стању, инвалидитету, брачном и породичном статусу, осуђиваности, старосном добу, изгледу, чланству у политичким, синдикалним и другим организацијама и другим стварним, односно претпостављеним личним својствима1. Одредбом члана 12. Закона о забрани дискриминације забрањено је узнемиравање и понижавајуће поступање које има за циљ или представља повреду достојанства лица или групе лица на основу њиховог личног својства, а нарочито ако се тиме ствара страх или непријатељско, понижавајуће и увредљиво окружење.
У остваривању своје превентивне функције, Повереник за заштиту равноправности је овлашћен и дужан да упозорава јавност на најчешће, типичне и тешке случајеве дискриминације, што чини на основу сазнања из поднетих притужби, прилога у медијима и других извора. Користимо ову прилику да вас информишемо да припадници и припаднице ромске националне мањине јесу грађани и грађанке Републике Србије, једнако као и припадници и припаднице већинског становништва или било које друге националне мањине. С тим у вези, Повереница за заштиту равноправности има једнаку обавезу да поступа по притужбама свих грађана, без обзира на њихову националу припадност и етничко порекло, те да након спроведеног поступка доноси мишљења и препоруке у случајевима када се утврди да су подносиоци притужбе били или су и даље изложени дискриминаторном поступању.
Уједно вам указујемо да у досадашњем раду Повереника, извршење кривичних дела ни једне групе становништва никада није подржавано, односно, никада се нисмо изјашњавали о узроцима вршења кривичних дела нити бранили извршиоце кривичних дела. Гоњењем учинилаца кривичних дела, изрицањем и одмеравањем казни учиниоцима кривичних дела, као и спровођењем казнене политике баве се други државни органи и институције, а не Повереник за заштиту равноправности.
Напомињемо вам, такође, да Повереница за заштиту равноправности поступа искључиво на основу Закона о забани дискриминације, а не на основу било чијег политичког диктата, те да својим поступањем ни на који начин не утиче на губљење националног идентитета већинског становништва, већ заправо усмерава своје деловање на заштиту равноправности и унапређење заштите равноправности свих грађана и грађанки без обзира на њихове различитости.
Дакле, задатак Повереника за заштиту равноправности је да поступа у свим случајевима дискриминације, без обзира на националну или било коју другу припадност подносиоца притужбе, као и лично својство лица против кога је притужба поднета. У прилог томе говори чињеница да највећи број притужби овом државном органу управо подносе припадници и припаднице већинског становништа који сматрају да су дискриминисани по различитим основама дискриминације и у различитим областима друштвеног живота. Припадници и припаднице ромске националне мањине, заправо, веома ретко подносе притужбе Поверенику за заштиту равноправности, те је тако, примера ради, током претходне године само 4,75% притужби поднето због дискриминације на основу припадности ромској националној мањини. Повереница за заштиту равноправности, такође, сваку притужбу разматра темељно, поштујући законом прописани поступак, те чињеница да је подносилац притужбе припадник било које мањинске групе не значи да ће се поступак завршити у његову корист, већ се одлука доноси на основу свих прикупљених чињеница и темељне анализе правних прописа.
На нашем интернет сајту http://www.ravnopravnost.gov.rs/ можете се упознати са свим мишљењима и препорукама донетим у поступку по притужбама, док у нашим редовним годишњем извештајима можете прочитати какав је положај ромске националне мањине у Републици Србији, те са каквим се проблемима, стереотипима, предрасудама и дискриминацијом срећу, односно, због чега су се припадници ове мањинске групе обраћали Повереници за заштиту равноправности.
На крају, напомињемо Вам да ставови који су засновани на предрасудама, стереотипима и неутемељеним тврдњама, којима се као кривци за одређену друштвену појаву (крађе, насиље, губљење националног идентитета) означавају искључиво припадници једне националне мањине, представљају узнемиравајуће и понижавајуће поступање и повреду достојанства групе лица на основу њиховог личног својства, у конкретном случају, на основу припадности ромској националној мањини. Таквим поступањем упућује се порука да је ромска национална мањина непожељна у друштву, што је у директној супротности са Уставом РС и антидискриминационим прописима.
С поштовањем,
помоћница Поверенице за заштиту равноправности
Косана Бекер
————————————————————————
Одговор станара:
Поштовани/е
Уз велику захваланост Вашој цењеној Канцеларији за љубазан и опсежан одговор и без жеље да Вас превише оптерећујемо преопширном преписком, молимо само за још мало пажње:
Наиме, Ви кажете-цит:
„Гоњењем учинилаца кривичних дела, изрицањем и одмеравањем казни учиниоцима кривичних дела, као и спровођењем казнене политике баве седруги државни органи и институције, а не Повереник за заштиту равноправности.“(6)
То нико не доводи у питање.
Ви такође наводите: Да припадници ромске популације веома ретко износе притужбе – цит-“Припадници и припаднице ромске националне мањине, заправо, веома ретко подносе притужбе Поверенику за заштиту равноправности, те је тако, примера ради, током претходне године само 4,75% притужби поднето због дискриминације на основу припадности ромској националној мањини.“
Ипак, Ваши извештаји којима се оглашавате у јавности уједно говоре супротно, односно говоре о великом степену изложености дискриминацији и понижењу ромске популације од стране нашег „нетолерантног“ србског друштва, што нарочито потврђујете изјавама у прилозима и емисијама које се баве ромском политичком тематиком, као нпр. емисија „Културако“ на ртс-у.
На крају постављате упозорење којим указујете на Ваше тумачење наше молбе упућене Вама, као на : наше поруке (како их Ви или неко други може схватити), о кривцима, друштвеним појавама, ромској
популацији, непожељности, као и супротности таквих порука са Уставом РС и антидискриминаториним прописима:
цит:
„На крају, напомињемо Вам да ставови који су засновани на предрасудама, стереотипима и неутемељеним тврдњама, којима се као кривци (2) за одређену друштвену појаву (1) (крађе, насиље, губљење националног идентитета) означавају искључиво припадници једне националне мањине, представљају узнемиравајуће и понижавајуће поступање и повреду достојанства групе лица на основу њиховог личног својства, у конкретном случају, на основу припадности ромској националној мањини. Таквим поступањем упућује се порука(7) да је ромска(3) национална мањина непожељна(1/а) у друштву, што је у директној супротности са Уставом РС и антидискриминационим прописима.“
С обзиром да је реч о евентуалном неспоразуму, желимо да Вам напоменемо да је пре свега неопходно да заступамо ставове који не искључују било кога као непожељног у друштву, јер ово друштво такво није ни било.
Али пођимо редом по Вашем тумачењу наших „порука“ и разјаснимо их нашим стварним ставовима:
1.Појаве/непожељне (1/а)
Уместо искључивања лица и група, као непожељних у друштву, као таква (тј. непожељна) мора бити означена управо нека друштвено политичка појава ( а не лица), пре свега она коју називамо позитивном дискриминацијом на основу посебних личних својстава, па и свако ко такву појаву подстиче и политички злоупотребљава на рачун осталих грађана.
2. Кривци:
Што се тиче одређивања криваца за одређену лошу друштвену појаву, као нпр. поменуту позитивну дискриминацију као појаву, сасвим је довољно означити новонастале политичке пројекте и њихове подстрекаче и финансијере као кривце за креирање дискриминације позитивне / негативне, свеједно. (реадмисија, инклузија, стратегије за побољшање положаја које врше одвајање по националној и расној основи, исправљање једне неправде стварањем и наношењем других ширих и већих неправди, новокомпоновано дискриминаторско законодавство, итд…)
3. Роми/Цигани:
Што се тиче Ромске/Циганске популације, њу не треба наводити као кривца, већ као последицу и медијум, односно као посреднике између с једне стране иностраног кастинског система индијске традиције из које Роми/Цигани потичу, и с друге стране Србије, на коју наилазе у својим сеобама, без обзира да ли се у њој настане или не.
Роми, односно Цигани су само последица и посредници између Индијске традиције и Србије, а не кривци. Њихово понашање је само манифестација (појавни облик) тог посредовања и интеракције између индијског кастинског система и нашег друштва, а не некаква њихова ромска/циганска колективна кривица, или последица дискриминације.
4. Жртве:
Ромска популација је жртва хиндуистичке традиције, а не жртва србског друштва, нити дискриминације од српске средине. Кривац за њихово стање је култура Индије са својом изузетно дубоком и дугом континуираном традицијом и наслеђеним кастинским обичајним правом.
А србска популација и србско друштво су жртве политичких манипулација на основу различитих дискриминаторских појава (нпр. предност која се неоправдано даје Ромима/Циганима: у школовању, запошљавању, лечењу, становању, превозу, саобраћају, финансирању, правној заштити, социјалној заштити, прикривеном кривичном имунитету, упису у матичне књиге, добијању личних докумената, економским и имовинско правним привилегијама, политичком организовању итд. а све на штету осталих грађана, и то само на основу расног својства). Ако ово није дискриминација по самој датој дефиницији, онда шта јесте?
5. Равноправност:
Међутим, ако постоји равноправност коју Ви штитие, тада кривац за свако поједино кривично дело (па и ромско) мора бити сваки појединац (све са својим идентитетом) који је кривично дело доказано извршио, па тек онда и након тога и друштво које је за њега одговорно, односно систем, и за то сваки починилац и одговорно лице мора по закону оговарати.
Ваша улога као државних службеника од поверења би била у томе да и српску и ромску популацију као и све грађане ослободите колективних оптужби и кривица, а да уместо њих оптужите шире друштвене и силом наметнуте политичке појаве за које грађани нису одговорни.
6. Заштита равноправности:
Уколико ограни гоњења избегавају да врше своју дужност онда када су у питању извршиоци кривичних дела који су припадници одређене расне или које друге категорије засноване на основу личних својстава извршиоца, онда то представља грубо кршење равноправности осталих грађана у односу на закон и Устав Републике Србије.
То је управо оно место где Ваша цењена канцеларија као заштитник равноправности мора одговорно да реагује, и да заштити све ове грађане које органи гоњења дискриминаторно одбијају да узму у заштиту, под изговором да су добили такве политичке инструкције, а поготову ако их јесу добили. Зато будите љубазни па се јавно огласите по том питању како Ваша дужност налаже.
7. Поруке које се шаљу
Поруке које било ко овим или оним поступком шаље, или неко исте тумачи, морају бити засноване искључиво на чињеницама, праву и правди, а не на политичкој коректности. Чињенице, право и правда, а не политички диктати, морају бити мерило и тумач порука. Политички диктати се не могу сматрати правим вредностима, а које се онда силом намећу друштву, на штету скоро свих грађана.
Очекивање и поверење:
Осим Ваше канцеларије грађани немају готово никаквих других опција којима би могли да се повере државним органима тражећи помоћ у најозбиљнијим ситуацијама и да очекују подршку па и заштиту.
Хвала на разумевању и пруженој нади да ће се повратити равнотежа у друштву.
С поштовањем.
Станари улице Десанке Максимовић у Београду, у име наше комшинице професорке Универзитета у пензији М.П. Шторх.
П.С. И да иронија и неправда буде већа професорка Шторх је рођена баш 8. априла који је међународни дан Рома.
Васељенска ТВ