Косовско проклетство стигло и Италију

02-04-2014 10:31:57 | | Правда/ mojenovosti.com |

РИМ – Италијанска полиција ухапсила двадесетак сепаратиста, укључујући бившег члана парламента, осумњичених да су прикупљали оружје да би одвојили регион Венето, а овај проблем региона Венето постаје све већи и пред Италију поставља питање које постаје главни проблем међународне политике и међународног права и који је по скоро свим геополитичким аналитичарима створен на Косову и Метохији, а то је питање територијалног интегритета државе у односу на право самоопредељења одређене етничке или националне групе.

Ова група је од булдожера успела да направи тенк са топом који је планирала да употреби за напад на трг Светог Марка у Венецији, саопштила је полиција, пренео је Ројтерс.

Након претреса у неколико региона Италије, полиција је ухапсила 24 особе осумњичене за тероризам, подривање демократског поретка и производњу оружја.

Још 27 људи налази се под истрагом, саопштила је полиција.

Лига за север, која се бори за аутономију северних, богатијих региона, саопштила је да ће у недељу у Верони организовати протест због хапшења, наводи Ројтерс.

Недавно је одржан онлајн референдум за независност овог региона и гласала је огромна већина изјаснивши своју подршку иницијативи да Венето буде независна република.

После преседана који су САД и западне земље учиниле на Косову и Метохији, дозволивши да мимо међународног права буде отцепљен део територије Србије, глобална политика не може да нађе принцип којим би се руководила у свим другим случајевима где долази до сепаратистичких идеја и покрета.

Лидер самопроглашене молдавске Републике Придњестровље Јевгениј Шевчук данас је такође рекао да је припајање Крима Русији улило и више наде и грађанима те територије.

Становници Републике Крим су о својој судбини одлучили на најдемократичнији могући начин – на референдуму, а 2006. године је и више од 97 одсто бирача у Придњестровљу гласало за независност и приступање Русији, рекао је Шевчук у интервјуу агенцији Итар тасс.

„С обзиром на то да се ситуација у свету мења тако брзо, верујемо да ће међународни партнери који учествују у решавању сукоба у Придњестровљу закључити да праведно решење може да буде постигнуто једино признавањем воље народа Придњестровља“, изјавио је.

„О овом дугогодишњем сукобу се расправља на највишем нивоу, а ми се надамо да ће он на крају бити и решен“, истакао је Шевчук.

Према његовим речима, молдавске власти су уступиле већину својих политичких и економских овлашћења Европској унији, упркос чињеници да преко 50 одсто грађана подржава улазак у Царинску унију (Русије, Казахстана и Белорусије).

„Ми поштујемо одлуку Кишињева, али не би требало заборавити права народа Придњестровља“, поручио је Шевчук, преноси руска агенција.

Поред Придњестровља, Венета, ту су и многе друге територије попут Шкотске, Каталоније, али и Република Србска се све више у свету перципира као једна од горућих тачака по овом питању.