Путин 14. пут у „Директној линији“ са грађанима

13-04-2016 12:49:13 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин одговараће сутра на питања грађана, 14. пут у „Директној линији“. Основни блок питања у току директне линије са Путином биће посвећен унутрашњим економским проблемима Русије и развоју руских региона, сматрају политички аналитичари.

Очекује се да ће због предстојећих избора за Државну думу овогодишња дискусија бити интензивнија и оштрија.

Стручњаци везују ову тенденцију са сложеном економском ситуацијом у којој се нашла Русија. Друштво брине раст цена, економско стање, неисплаћивање плата и пензија и стамбени проблеми. Управо ова питања представљаће основу за дијалог, јер ове теме брину људе много више од спољне политике и ситуације у свету, сматрају аналитичари.

Друга битна тема може да буде спољна политика: позиционирање Русије у свету, постигнути успеси, учешће земље у војним операцијама у свету. Током дискусије биће поменута сиријска кампања и ситуација на Блиском истоку уопште.

Тема односа Русије и САД сада се углавном гради у Сирији, међутим реторика према Западу биће мање емоционална него последњих година, сматрају аналитичари.

Основни блок — унутрашњи проблеми

Према мишљењу председника Института за националну стратегију Михаила Ремизова, основни блок питања биће посвећен социјалној теми и регионима. Овај аналитичар сматра да је могуће „да би председнику било згодније да говори о спољној политици“, али много говори то да сада друштво све више почињу да брину унутрашњи проблеми и председник ће, највероватније, покушати да удовољи захтевима.

Ремизов сматра да ће заједнички именилац за многа питања бити тема дефицита регионалних буџета.

Председник Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов такође сматра да ће директна линија дотаћи тему региона. „Овај догађај је важан и са гледишта мониторинга ситуације која произилази у Русији, то да људи углавном покушавају да назову и испричају о својим проблемима у региону, како политичким тако и економским“, објаснио је Абзалов.

Руководилац Центра за економске и политичке реформе Николај Миронов се слаже да ће питања на економске теме заузети значајни део блока. „Та питања сада највише брину људе, чак више него спољна политика и ситуација у свету“, навео је Миронов.

Оштрина дискусије

Директна линија са председником има „психотерапеутски формат“ који је усмерен на широке друштвене слојеве, наводи Ремизов. Због тога је овај аналитичар уверен да ће се у центру наћи социјални проблеми у сложеним економским условима који тренутно постоје у Русији.

Абзалов сматра да ће дискусија бити интензивна. Као прво, долазе избори, што је само по себи важно, а као друго, социјално-економска ситуација је довољно компликована. Тачно је да се економија стабилизовала, али грађани су реално осетили погоршање економске ситуације.

Миронов додаје да бирачи чекају од председника одговоре на питања „како ћемо живети даље?“ То јест, да ли се ситуација контролисала, колико може да се погорша у најскорије време или да ли ће, напротив, бити побољшања.

За разлику од својих колега, Ремизов сматра да се конференција неће разликовати од претходних. „Ја не видим принципијелну разлику у политичкој, социјалној и економској ситуацији у односу на прошлу годину“.

Спољна политика


Што се тиче спољне политике, она ће највероватније бити гурнута у други план, биће поменута ситуација у Сирији, односи са Западом, укључујући и САД. Међутим, реторика председника биће мање емоционална од прошлих година, сматрају експерти.

Председник ће се фокусирати на питања дијалога Русије и Запада и могућности које тај дијалог пружа, рекао је Миронов.

Абзалов сматра да ће основни правци спољне политике који буду поменути на конференцији бити Сирија, Украјина, Европска унија, државе ЗНД и Белорусија.

Према мишљењу Ремизова, САД ће бити „утакнуте“ у многе теме, јер ситуација у Сирији представља облик преговора са Вашингтоном.

Према мишљењу експерата тема Украјине уступиће место питањима о Нагорно-Карабаху.

Ситуација са Украјином није се много мењала, и зато на ову тему неће бити много питања грађана.

Карабашка тема ће се сигурно чути, просто зато што је ово било највеће заоштравање сукоба од завршетка Карабашког рата 1994, сматра Ремизов.

Лична питања за Путина

Абзалов сматра да ће грађане интересовати и лични живот председника.

„Они желе да схвате шта је бреме власти, каквим пословима се председник бави и шта га интересује“, рекао је Абзалов.

Путин обично не открива детаље из свог личног живота, али радо говори о својим хобијима и интересима.