Лавров: НАТО гомила снаге према Русији

03-04-2014 03:02:49 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Русија од НАТО очекује одговор о присуству додатног контингента Сјеверноатлантске алијансе на територији источноевропских држава, казао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, скрећући истовремено пажњу САД-у на прекорачење боравка војних бродова у Црном мору, утврђеног међународном конвенцијом.

„Што се тиче планова о јачању војног присуства снага НАТО-а на територији источноевропских држава чланица тог савеза ми, несумњиво, полазимо од тога да у односима Русије и НАТО-а такође постоје одређена правила – укључујући Римску декларацију и темељни акт Савјета Русија-НАТО, у складу са којима не треба да постоји стално војно додатно присуство на територији источноевропских држава“, рекао је он.
„Упутили смо одговарајућа питања Алијанси“, казао је Лавров додајући да Москва очекује не обичан одговор, већ одговор који ће се у пуној мјери заснивати на уважавању правила усаглашених с Русијом.
Шеф руске дипломатије је послије разговора са казахстанским колегом Ерланом Идризовом рекао да је у посљедњем телефонском разговору руски предсједник Владимир Путин информисао њемачку канцеларку Ангелу Меркел да се један батаљон из Ростовске области вратио у своју сталну базу, након учествовања на вјежбама, што ће учинити и други учесници маневара.
„Скренуо бих пажњу да не постоје никаква ограничења за дислоцирање руске војске на територији Русије. Наши западни партнери признају да се у правном смислу ту не појављују никакви проблеми“, рекао је Лавров, додајући да то актуелне украјинске власти и њихови покровитељи на Западу покушавају да преувеличају.
Руски министар је позвао на ублажавање реторике поводом војних вежби које Русија одржава у Ростовској области, пренио је Итар-Тас.
С друге стране, Лавров се заложио за строго испуњавање одредби Конвенције из Монтреа, којом се ограничава тежина и рокови за боравак војних бродова у Црном мору из земаља које нису из црноморског региона.
Лавров је указао да су у последње вријеме амерички војни бродови пар пута продужавали период боравка, при чему „не увијек у складу с правилима“ те конвенције.
„Жељели бисмо да скренемо пажњу америчкој страни и, наравно, Турској као земљи власнику мореуза да Русија полази од тога да све одредбе Конвенције треба стриктно поштовати“, казао је он, додајући да ће Русија пратити поштовање тих одредби.