Како су се спајали древни суперконтиненти

14-04-2016 08:48:29 | | / vostok.rs |


Међународна група астрофизичара дала је одговор на прастаро питање — када су се и на који начин спајали древни суперконтиненти Колумбија и Родинија.

Истраживање под називом „О дуговечној вези између Јужног Сибира и Северне Лауренције током протерозоика“ објављено је у часопису „Нејчер геосајенс“.

„У новом истраживању закључујемо да су север Лауријенције (Северна Америка) у југ Сибира били спојени у периоду од пре између 1,2 и 1,9 милијарди до 700 милиона година“, изјавио је коаутор истраживања Кевин Чемберлен са Универзитета у Вајомингу, на чијем сајту је укратко представљена студија.

У истраживању су учествовали научници са неколико канадских, шведских и руских универзитета. Научници су практично одрадили детективски посао — „отишли су на место злочина након дешавања и спојили све делиће“, навео је Чемберлен.

Геофизичари су успели да открију узорке истих врста стена на различитим територијама савремених континената који су раније били спојени и да установе заједничку основу тих делова преко њиховог положаја, структуре и хемијског састава. Старост стена поредили су методом уран-олово.

Специјалисти су дошли до закључка да су пронађене стене раније представљале целину и улазиле у састав обједињеног континента. Укупно су научници нашли око 250 бразди чије је упоређивање омогућило да се направи база континенталних узорака старости 2700-500 милиона година. Геофизичари и други специјалисти раде и на млађим узорцима, од 100 до 400 милиона година.

Већина основних налазишта метала на Земљи формирала се у раном периоду историје планете, навео је Чемберлен.

У извештају се наводи да студија може бити корисна приликом рачунања економске оправданости будућег истраживања нафте и гаса.