Ко је Дмитриј Кисељов, руски новинар под санкцијама ЕУ (Видео)

03-04-2014 03:18:34 | | Србин/ mojenovosti.com |

Телевизијско лице Дмитриј Кисељов (60), једини је новинар на листи Руса којима је Европска унија увела санкције после анексије Крима.

Руски опозициони лист “Москов тајмс” описује га као “новог главног пропагандисту Кремља”, а Би-Би-Си пише да је тај презентер државне телевизије познат по “екстравагантним тирадама у којима демонизује Запад, жигоше хомосексуалце и Украјину описује као државу прегажену насиљем фашиста”.
Човек чије изјаве шокирају Запад, у Русији је изузетно популаран, па га недавно истраживање јавног мњења ставља на друго место по популарности међу свим руским новинарима.
На каналу “Росија 1″, Кисељов води емисију о актуелним темама “Вести недеље”, а емисију 30. марта посветио је паду рејтинга Барака Обаме у САД, у односу на вртоглави успон Владимира Путина у Русији.
Америка, како тумачи Кисељов, покушава да прошири револуцију са “терористима у Сирији” и “фашистима у Украјини”.
У ранијим емисијама, говорио је и да је Русија једина држава која је “способна да претвори САД у радиоактивни пепео”, закључио да је “демократија на коленима” у Украјини, а судбину Крима описао као “личну ствар” сваког грађанина Русије.
Осим што је ТВ водитељ, Кисиљов је недавно постављен и за шефа нове новинске агенције “Раша тудеј” (Руссиа Тодаy), чији је циљ да утврди руско медијско присуство широм света.
Кисиљов је у свом шоу програму 2012. изјавио да би гејевима требало забранити да донирају крв и сперму, а да би – ако погину у саобраћајној несрећи – “њихова срца требало сахранити у земљу или спалити, пошто су неприкладна за помоћ у продужењу нечијег живота”.
Украјинске власти наложиле су свим кабловским оператерима да суспендују емитовање четири руска канала под контролом државе, које су раније масовно гледали грађани на истоку, који говоре руски.
Кисељову је санкцијама ЕУ забрањено путовање у земље Уније и замрзнута имовина.
ББЦ примећује да у земљи његова популарност расте. Недавно истраживање јавног мњења показало је да је он други по угледу руски новинар.