Гројсман: Приоритет јачање одбране Украјине

14-04-2016 03:33:12 | | / vostok.rs |


Врховна рада Украјине у четвртак је из трећег покушаја потврдила програм рада нове владе на челу с премијером Владимиром Гројсманом.

Одлуку су подржала 243 посланика. Неопходан минимум је 226 гласова.

Нови премијер Украјине Владимир Гројсман изјавио је да је повећање одбрамбене способности земље први приоритет за нову владу.

„Желим да нагласим да је повећање одбрамбене способности у условима руске агресије за моју владу и даље први приоритет. Имамо прецизан план за реализацију нашег система одбране по стандардима НАТО-а“, рекао је Гројсман обраћајући се Врховној ради у четвртак.

Гројсман је, такође, обећао је да ће током наредних месец дана заједно с посланицима израдити антикризни план деловања и да ће га поднети Врховној ради на разматрање.

„Преузимам обавезу да током месец дана на основу детаљне анализе ситуације израдим и представим прецизан план заједно с народним посланицима. То је антикризни план који ће прецизно, месец по месец, утврдити шта ћемо учинити до краја године и какви ће бити индикатори његовог испуњавања“, рекао је Гројсман.

Украјински парламент потврдио је данас избор Владимира Гројсмана за новог премијера.

Председник Украјине Петро Порошенко је претходно именовао Гројсмана за премијера, након што је недавно Арсениј Јацењук поднео оставку.

Посланици су са 257 гласова „за“ и 50 „против“ потврдили оставку Јацењука и изабрали Гројсмана за председника Владе, пренео је АФП.

Јацењук је у једној телевизијској емисији објавио да је донео одлуку да поднесе оставку на место премијера Украјине.

„Моја одлука заснована је на неколико разлога: вештачки изазвана политичка криза у Влади, жеља да се смени једна особа заслепела је политичаре и паралисала њихову вољу да донесу праве промене у земљи“, рекао је Јацењук.

„Не можемо да дозволимо дестабилизацију извршне власти током рата, а то би било неизбежно ако после ове оставке не би одмах била изабрана нова влада Украјине“, рекао је Јацењук.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут