Москва позвала на мирно решење ситуације у Македонији

14-04-2016 07:33:28 | | / vostok.rs |


Русија је забринута због погоршања политичке кризе у Македонији и позива стране на мирно решење, саопштено је у Министарству спољних послова.

„Са забринутошћу смо примили вест о погоршању политичких сукоба у Македонији који се дешавају у Скопљу“, изјавили су у Министарству и позвали „све стране на политички дијалог и да се уздрже од погоршања кризе која траје више од годину дана.“

У руском Министарству констатовали су да је „македонска опозиција поново постала инструмент за распиривање унутрашњег политичког сукоба, који овај пут има подршку из иностранства, са циљем да се поремети одржавање ванредних избора заказаних за 5. јун, а који представљају једини демократски легитимни излаз из кризе“.

Руски званичници подсетили су да је спровођење избора договорено 2015. уз активно учешће САД и Европске уније и да западни партнери треба да се придржавају договора и одговорности преузетих на себе.

„Сматрамо недопустивим погоршање крхке ситуације у Македонији, која је условљена сложеном етничком и верском структуром државе. Активирање „украјинског сценарија“, спољно инспирисање противправних дејстава и државног удара испуњено је дубоким потресима у Македонији и дестабилизацијом Балкана у целини“, наводи се у Министарству.

Руско Министарство спољних послова позвало је „све политичке снаге и представнике међународне заједнице да мирним средствима дођу до решења унутрашње македонске ситуације, са поштовањем деловања и одлука легитимних власти и руководства Македоније.