Мекејн не жели раднике „Роскосмоса“ при лансирању ракета

15-04-2016 08:16:01 | | / vostok.rs |


Амерички сенатор Џон Мекејн изразио је забринутост због потребе да држављани Русије присуствују сваком лансирању ракета са руским моторима РД-180 у САД, наводи лист „Дифенс њуз“, цитирајући писмо Мекејна упућено секретарки комитета Сената САД за оружане снаге Дебори Ли Џејмс.

„Присуство руских држављана на лансирању ракета-носача наших сателита који су најосетљивији са позиције националне безбедности, њихово присуство је још један разлог да напустимо коришћење руских ракетних мотора у што краћем року“, написао је Мекејн.

„Зашто дозвољавате да руски држављани који раде у ’Роскосмосу‘ присуствују лансирању наших најосетљивијих сателита“, додао је сенатор

Конгрес је 2014. године на иницијативу Мекејна одлучио да се одустане од руских мотора и убрза развој одговарајућих америчких мотора, али је та забрана скинута у буџетском закону који је ступио на снагу у децембру и биће на снази до октобра 2016.

Руски мотори РД-180 користе се за ракете „Атлас V“ ваздушних снага САД, а такође и за научне и истраживачке мисије које спроводи НАСА.