Чуркин предложио затварање сиријско-турске границе

15-04-2016 08:18:37 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин предложио је затварање сиријско-турске границе како би се пресекла подршка терористима, као и да се уз њу и у луци Џејхан разместе независни посматрачи.

Чуркин је говорећи на заседању Савета безбедности, такође, предложио и да се размотри могућност увођења „потпуног трговинско-економског ембарга" према терористичкој групи ДАЕШ.

Највећи обим кријумчарења нафтних деривата, артефаката и друге врсте робе са територије коју контролише ДАЕШ и даље се „реализује преко Турске уз њено допуштење или неактивност". Преко границе Турске са Ираком, а посебно са Сиријом, пролазе основне транзитне маршруте страних терориста, али и снабдевање оружја чији значајни део добијају терористи, навео је Чуркин.

У вези са тим сматрамо да је актуелно питање о покривању турско-сиријске границе у антитерористичке сврхе. Требало би, такође, да размислимо о увођењу потпуног трговинско-економског ембарга према ДАЕШ-у, рекао је Чуркин.

Ако турска страна сматра да „ради све што је неопходно за спречавање снабдевања терориста", у то би могла да нас убеди довођењем независног посматрача.

„Позивамо турску владу да на добровољној основи у те сврхе позове међународне посматраче на своју границу са Сиријом и у луку Џејхан", изјавио је руски званичник.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут