Шта очекује руски спорт после нове одлуке о милдронату?

15-04-2016 08:30:26 | | / vostok.rs |


Допинг скандал због употребе забрањене супстанце милдронат, у чијем се средишту нашло више од стотину спортиста из бивших совјетских република и источне Европе, подстакао је Светску антидопинг агенцију да пажљивије проучи својства овог препарата и да донекле ублажи забрану његове употребе, уведену 1. јануара.

„Мислим да је укључивање милдроната у списак забрањених препарата политичка одлука. Светска антидопинг агенција, која је у суштини приватна корпорација, могла је да буде под утицајем лобиста одређених кругова ради постизања неких њихових циљева“, сматра спортски лекар Василиј Купрејчик из Руске скијашке федерације.

„За потпуну слику потребно је, наравно, проучити протокол Светске антидопинг агенције од јануара 2015. – воде се разна истраживања после чега се доноси закључак о његовој опасности за здравље спортиста или његову корист за постизање спортских резултата, како би се он прогласио забрањеним или дозвољеним. Све ове информације се уносе у протокол без ког потпуну слику о ономе што се догађа ја не могу да увидим“.

Површна истраживања

Многи спортисти су признали да су заиста употребљавали милдронат, али да је то било пре него што је на снагу ступила забрана ове супстанце. То наводи на помисао да су стручњаци Светске антидопинг агенције недовољно упознати с периодом потребним за ишчезавање супстанце из организма. Агенција је ипак наставила да удаљава спортисте с такмичења, стварајући нови талас прогона руског спорта, који се једва опоравио од допинг скандала у атлетици и удаљавања Руске атлетске асоцијације из Међународне атлетске федерације.

У саопштењу Светске антидопинг агенције наводи се да је дозвољена концентрација мање од једног микрограма милдроната у допинг-анализама спортиста обављеним до 1. марта 2016.

Истрага ће бити настављена када је реч о спортистима који су признали, или постоје други докази да су употребљавали милдронат после 1. јануара (ако је концентрација супстанце између 1 и 15 микрограма по милилитру или прелази ту границу, а допинг тест је урађен пре 1. марта 2016).

Правни стручњак Михаил Прокопец сматра да документ Светске антидопинг агенције који допушта одређену концентрацију милдроната у допинг тестовима спортиста није аутоматски опроштај за све који нису прошли допинг контролу.

„Циљ борбе против допинга није кажњавање спортиста. Циљ је заштита ’чистих‘ спортиста. И у неком тренутку када су почеле да се појављују стотине позитивних тестова, постало је јасно да су га многи спортисти примењивали много пре 1. јануара и да информације о томе колико је потребно да он ишчезне из организма немају ни Светска антидопинг агенција ни произвођачи. Формални приступ овом проблему у стилу ’анализа – казна‘ довео би до тога да казне невине атлетичаре, а у томе нема никакве борбе за чистоту спорта. Због тога овај корак Светске антидопинг агенције могу само да поздравим. Чини ми се да је то признање сопственог недовршеног посла – знак да у томе нема политичких чинилаца“, каже Прокопец.

Ко од спортиста може да избегне казну


Без обзира на то што одлука Светске антидопинг агенције није амнестија, многи спортисти и председници националних федерација већ су саопштили да им садржај милдроната у анализама омогућава да рачунају на повратак спорту веома брзо.

И даље се не зна каква ће бити судбина главне тениске олимпијске наде Русије Марије Шарапове. Међународна тениска федерација није открила податке о концентрацији милдроната у њеним анализама, мада је она сама признала да је употребљавала милдронат и после упозорења Светске антидопинг агенције, радећи то по препоруци породичног лекара последњих десет година.