Русија развила убицу носача авиона

04-04-2014 07:44:07 | | Србин/ mojenovosti.com |

Тако су руски специјалисти уствари започели нови револуционарни смер пројектовања војне технике. По мишљењу Георгија Анцева, шефа концерна у коме је разрађен CLUB-K, сада наилази епоха модуларног наоружања. Војни системи ће се формирати од својеврсних “коцкица“, а Русија постаје у том смеру нека врста законодавца те моде.

Сама по себи, идеја о смештању разних војних система у специјалне модуле није нова. Међутим, само су се у Русији досетили да као модуле искористе стандардне контејнере дужине 20, или 40 стопа. У њима се крију вишециљне ракете типа Х-35УЭ, 3М14, 3М54, као и системи извиђања и њиховог бојног управљања. Уз то се претпоставља и употреба беспилотних хеликоптера оригиналног нацрта. Из тих коцкица – контејнера, могу се лако и брзо формирати одбрамбено-ракетни системи најразличитије моћи и најразличитијих намена, а затим их је могуће прикривено транспортовати и премештати у зону могућих борбених дејстава. Било какав контејнерски транспорт с комплексима Club-K, постаје носач ракета са уништавајућим плотуном. А – било какав транспорт с таквим контејнерима, или конвој камиона-носача контејнера се тако претвара у моћне ракетне јединице које су у стању да се појаве тамо где их непријатељ не очекује.
Kонцепт, знање и вештина употребе (know-how) није само у великој покретљивости, него и у једноставности руковања, као и у истовременој различитости примене. Тако отпада потреба располагања специјалним и скупим транспортним средствима и машинама, као и много чиме другим што је потребно за класичне ракетне системе.
Улагања за такво ракетно наоружање постаје приступачно за све државе. Зато и није случајно што је у порасту интересовање за ракетно наоружање CLUB-K на светском тржишту. Узгред буди речено, чак је и само појава макета таквог система на међународним изложбама заплашила многе на Западу – то тим пре што је и једно од значења енглеске речи “club” – батина. А зна се – руска батина ће скршити било шта.
Па ипак, како каже Анцев, не треба да се плаше, јер ту се не ради о офанзивном, него искључиво о одбрамбеном наоружању. Контејнерски CLUB-K системи неће дозволити да се непријатељска флота приближи брањеној линији обале и неће дозволити нападе на копно. Било који циљ на даљини до 300 километара ће тако бити уништен или само једном високопрецизном ракетом, или симултаним плотуном, док ће непријатељу бити веома отежано да идентификује лансирне системе.

Овај комплекс је изведби за извоз био први пут у показан на салону наоружања LIMA-2009. Али – док је то пре четири године било у виду демонстрације плакатима и макетама, на салону LIMA-2013 који се данас отвара, потенцијалним страним купцима ће бити приказан у суштини готов систем.
Пробна лансирања током прошле године, потврдила су да је могуће размештати ракете у контејнерима и лансирати их из њих. Том приликом је то испробавано анти-бродском ракетом Х-35, чије се особеност састоји у томе да према циљу лети на висини не већој од 15 метара, а на крају путање – на свега 4 метра, па је тако практично немогуће да се одбије њен удар. Само једним ударом такве ракете се уништава (ратни) брод до 5.000 тона.
До данас је у целини завршено формирање ракетног комплекса CLUB-K, па се тако читаоцима “Россијске газете“ пружа прилика да је виде у пуном саставу.
Захваљујући модуларности, конфигурација и ракетно наоружање овог комплекса се може по потреби мењати и у најширем обиму подешавати.