Више од 100 руских машина стиже на српске пруге

04-04-2014 09:21:26 | | Србин/ mojenovosti.com |

На пруге дуж железничког Коридора 10 у Србији, чија ће модернизација бити финансирана руским кредитом, стићи ће више од 100 најсавременијих грађевинских машина из Русије, а првих 29 биће распоређено током маја, речено је данас у “Железницама Србије”.

Представници “Железница Србије” и компаније Руских државних железница “РЖД Интернешнл”, која је задужена за реализацију кредита од 800 милиона долара, договорили су динамику пристизања руске механизације за изградњу железничких колосека у Србији током посете железничким станицама Рума и Младеновац, а у оквиру припрема за почетак радова на реконструкцији шест деоница Коридора 10 укупне дужине око 112 километара.
Током јула и августа ове године на српске пруге стићи ће још више од 70 таквих машина.Реч је о различитим машинама произведеним у Русији које су намењене изградњи колосека по руској технологији.
Железнице Србије и “РЖД Интернешнл” потписали су 6. марта Анекс 2 уговора о руском кредиту за модернизацију србских железница, који се односи на реконструкцију и модернизацију шест деоница на Коридору 10.
Реч је о деоницама: Рума-Голубинци (око 17,9 км), Сопот Космајски – Ковачевац (око 18,4 км), Мала Крсна – Велика Плана (око 29,5 км), Винарци-Ђорђево (око 15 км),Врањска Бања-Ристовац(око 17,7 км)и Бујановац-Букаревац (око 13,8 км).
Вредност посла који се односи на ових шест деоница на Коридору 10 износи 89,9 милиона долара.Реконструкција и модернизација шест деоница на Коридору 10, у дужини од 112 километара, један је од пет пројеката модернизације србских железница, који ће се финансирати из руског кредита од 800 милиона долара.
На тим деоницама биће реконструисана и модернизована сигнално-сигурносна и телекомуникациона постројења, као и грађевинска инфраструктура. Половином 2014. почеће радови на ремонту две деонице на Коридору 10 и то: Рума-Голубинци и Сопот Космајски – Ковачевац.
Модернизација пруге Рума – Голубинци биће завршена за 220 дана, а пруге Сопот Космајски – Ковачевац за 170 дана.Крајем 2014. или почетком 2015. године почеће радови на модернизацији пруге Мала Крсна – Велика Плана.
Током 2015. године почеће ремонт преостале три деонице на Коридору 10: Винарци-Ђорђево, Врањска Бања-Ристовац и Бујановац-Букаревац.
На овим деоницама због стања железничке инфраструктуре уведене су лагане вожње, па ће њиховом реконструкцијом бити омогућен бржи и квалитетнији железнички саобраћај на међународном Коридору 10, а брзина возова враћена на пројектовану.
Након завршетка радова на Коридору 10, читава механизација биће пребачена на изградњу нове пруге између Старе Пазове и Новог Сада.