Немачка: Немамо разумевања за хрватску блокаду

16-04-2016 09:47:58 | | / vostok.rs |


Чланице ЕУ треба да се понашају у европском духу и решења траже разговором, а не блокадама, изјавио је у интервјуу за „Дојче веле“ немачки демохришћанин Гунтер Крихбаум, који у Бундестагу води Одбор за европске послове.

Одговарајући на питање о томе да ли је блокада отварања преговарачких поглавља са Србијом добро средство, Крихбаум у интервјуу за „Дојче веле“ каже да није, и да нема разумевања за захтеве из Хрватске јер се ради о билатералним темама за које се очекује да буду решене у за то предвиђеним модулима и судовима.

„Генерално, за све имамо механизме за решења, па и онда када државе воде дискусије или свађе. У таквим случајевима нормално је очекивати да државе које су у питању реше проблеме између себе, а не да Европска унија буде злоупотребљена у те сврхе, то јест да сопствено чланство у ЕУ буде залог за спровођење билатералних захтева који постоје дуже време“, истиче он.

Крихбаум подсећа да је Хрватска била у сличној ситуацији у односу на Словенију када је споран био проток границе у Пиранском заливу и да је тада ЕУ утицала на Словенију да одустане од блокаде.

Одговарајући на питање да ли већ постоји одређени притисак на Загреб, он је рекао да постоји одговарајући формат Европског савета у којем ће ово питање бити тематизовано.

„Надам се да ће Хрватска попустити. Они би требало да се сете како је њима пружена помоћ када су били у сличној ситуацији и да је Хрватска обећала европским партнерима да неће стварати такве блокаде. А то је, видимо, ипак урадила“, каже он.

Упитан да прокоментарише то што никакав притисак ЕУ није дао резултате у свађи Грчке и Македоније око имена, немачки демохришћанин каже да ни ту не постоји разумевање.

„Ни ту немамо разумевања да се због бизарне свађе око имена годинама одлажу преговарачки преговори. На том плану смо већ могли да будемо много даље. И ту је на снази наш апел Атини да коначно одустане од блокаде“, истиче он.