Лавров: Нема доказа да је Асад користио хемијско оружје

16-04-2016 09:49:27 | | / vostok.rs |


Северна Кореја треба да схвати илузорност својих надања за признавање нуклеарног статуса, али истовремено је недопустиво да се њена неприхватљива линија искористи за распоређивање противракетне одбране САД у региону, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Москва сматра да је важно да се неприхватљиви кораци Пјонгјанга користе као повод за распоређивање дела глобалне противракетне одбране САД“, рекао је Лавров на конференцији за медије након састанка са својим јапанским колегом Фумиом Кисидом у Токију.

„Ми смо уједињени у томе да се од Пјонгјанга тражи прекид неодговорних корака и да се тражи да Северна Кореја схвати илузорност покушаја да светска заједница прихвати њен нуклеарни статус“, изјавио је Лавров.

„Дотакли смо се и теме продужења мировног договора са Јапаном. Позиција Русије добро је позната. Та позиција се ослања на опште признање закључака Другог светског рата. Али спремни смо да водимо дијалог у било ком режиму, што је јуче у ’Директној линији‘ потврдио и председник Русије“, додао је Лавров, говорећи о односима Јапана и Русије.

„Руководићемо се познатим позицијама које се ослањају на међународно право, укључујући и Устав УН, као и на постојеће уговоре између Русије и Јапана, првенствено на последње договоре које су постигли председник Русије Владимир Путин и његов јапански колега. Такође ћемо се водити и јединим документом које су ратификовале наше државе, а то је декларација из 1956. у којој су конкретне ствари које се тичу о редоследу корака и разраде даљег деловања“, додао је Лавров.

Коментаришући ситуацију на турско-сиријској граници, Лавров је изјавио да се Москва нада да ће Запад од Турске добити конкретан одговор о могућности распоређивања међународних посматрача на граници са Сиријом.

„Јасно је да је распоређивање међународних посматрача (на сиријско-турској граници) могуће само на позив руководства Турске. Ми дато питање истичемо, укључујући и у Уједињеним нацијама, у нади да ће западни савезници извршити притисак на Анкару и добити од ње конкретан одговор“, рекао је Лавров.

Русија је предложила Турској да позове независне посматраче на турско-сиријској граници, коју, према подацима руске стране, прелазе терористи и разни кријумчари, изјавио је министар.

Лавров је на конференцији коментарисао и примену хемијског оружја у Сирији.

„Нико, без обзира на оптужбе на адресу сиријског председника Башара ел Асада, није могао да пружи доказе о његовој примени хемијског оружја, а истовремено постоје чињенице које могу да сведоче о томе да терористи у Сирији не само да примењују већ и производе хемијска средства“, изјавио је Лавров.

„Пре неког времена појавиле су се изјаве о коришћењу хемијског оружја у Сирији. Организација за забрану хемијског оружја која се налази у Хагу оформила је мисију за утврђивање чињеница. Мисија је имала овлашћења да идентификује да ли су тачне тврдње да је примењивано хемијско оружје, али није имала овлашћења да разјасни ко га је примењивао.

У то време су наши западни партнери били склони томе да све сваљују на режим Башара ел Асада. Ипак, нису могли да пруже никакве доказе“, додао је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут