Меркелова: Истрага против комичарa који је вређао Ердогана

16-04-2016 08:00:43 | | / vostok.rs |


Влада Немачке је одобрила да се покрене истрага против комичара и новинара Јана Бомермана, који је крајем марта у емисији на каналу ЗДФ рецитовао сатиричну песму о турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

„Берлин ће покренути истрагу против комичара због исмевања турског председника“, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

У својој песми, Бомерман је критиковао политику турског лидера, називајући га погрдним именима.

Програм је емитован две седмице након што је друга немачка телевизијска станица НД објавила сатиричну песму у којој се подсмева диктаторској владавини турског председника, што је изазвало дипломатски спор између Анкаре и Берлина.

Након емисије, турске власти су немачком Министарству спољних послова упутиле протестну ноту, захтевајући покретање кривичног поступка против комичара.

„Разматрали смо ову одуку са нашим коалиционим партнерима, и на крају смо се договорили да одобримо истрагу“, истакла је немачка канцеларка.

Новонастала ситуација између Анкаре и Берлина изазвала је жустру дебату међу стручњацима у немачком друштву, који тврде да би процесуирање новинара могло да се означи као кршење слободе штампе и изражавања у земљи.