Пред почетак сезоне Кијев заоштрава ситуацију у вези са Кримом

16-04-2016 09:05:15 | | / vostok.rs |


Суд у Кијеву издао је налог за хапшење Сергеја Аксојонова, премијера Републике Крим. На сајту тужилаштва Аутономне Републике Крим пише да Државно тужилаштво Украјине оптужује Аксојонова за наводне малверзације у вези са имовином Међународног дечјег центра „Артек“.

Према мишљењу Виталија Журављова, професора политикологије и социологије на Економском универзитету „Плеханов“, јасно је да је одлука украјинског суда политички мотивисана.

„Кијев на све начине покушава да формира кримско-татарску аутономију у околини града Херсона. Такође, њихова је жеља да на границу са Кримом поставе што више војске и ПВО“, каже Журављов за Спутњик.

Осим ових геополитичких задатака, према његовом мишљењу, Кијев намерно жели да заоштри ситуацију на Криму пред сезону одмора.

„То је покушај да се нанесе економска штета тако што би се уплашили и одвратили руски туристи да летују на Криму“, каже он и додаје да је све то потврда да Украјина спроводи општи модел конфронтације.

„Сада је у току промена дела украјинских органа власти и зато сви покушавају својим примером да покажу колико су лојални политици Украјине у односу на Русију поводом Крима“, сматра наш саговорник.

Главна тужитељка Републике Крим је изјавила да је одлука кијевског суда незаконита. Према мишљењу Наталије Поклонске ова одлука украјинских власти је у супротности са међународним правом. Наиме, да би правно гонили руске грађане, наставља тужитељка, Украјинци би требало да упуте захтев Државном тужилаштву Русије, а према одредбама Минске конвенције која регулише ова питања из области међународног права.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут