Зашто Рускиње толико желе да се удају

16-04-2016 03:48:16 | | / vostok.rs |


Главни пут одрастања у Русији је и даље свадба. Ако се до одређеног узраста на домалом прсту десне руке жене не појави златни прстен, по мишљењу окружења, са њом нешто није у реду. Психолог Олга Гуманова објашњава зашто многе жене имају тако жарку жељу да се удају.

Први разлог: „Напокон ће ме оставити на миру“

На неудате жене у Русији друштво врши велики притисак. Сви дају себи за право да их саветују: мама, баба, пријатељица, доктор–гинеколог, маникир и продавац на пијаци. Разлог за то је да је и данас на снази хијерархијско размишљање у оквиру којег се породичне жене сматрају успешнијим од неудатих жена.

То мишљење је наслеђе патријархалног аграрног друштва, где је таква хијерархија била оправдана — у традиционалним сељачким породицама једини начин да се „уздигнеш“ је било ступање у брак и рађање деце. У наше време, када људи имају могућност да се остваре не само у породици, већ и у многим другим сферама, покушаји да се мери ко је успешнији по томе ко има више деце изгледају прилично смешно.

Нада да ће вас након свадбе „оставити на миру“ није баш оправдана. Треба само почети игру по тим правилима и одмах вам наметну на десетине правила како да живите:

„Удала си се? Одлично, само са дететом не чекај! Шта, првом детету је већ годину дана? Време је да се мисли на друго дете, јер биолошки сат откуцава! Чиме га храниш?“, и тако даље…

Други разлог: „Осећаћу се самоувереном“

Да би се осетиле вреднима, неким женама је потребан мушкарац поред њих. Тешко им је да поверују да су оне саме способне и талентоване.

Међутим, то може да представља опасност јер на тај начин оне дају другом човеку да управља њиховим животом. Ако он то жели и жена ће се осећати вредном и вољеном, биће срећна и процветаће.

Ако не жели жена ће се лоше осећати и изгубиће вољу за животом. Ако мушкарац пожели да се разведе од жене којој је он био смисао живота, она ризикује да остане не само без мужа, већ и са огромном црном рупом у души коју ни са чиме не може да попуни.

Трећи разлог: „Муж ће вас издржавати и штитити“


Управо на том аспекту своју пажњу задржавају девојке које у детињству нису добиле довољно пажње, топлине, бриге и заштите од оца. Оне покушавају да то компензују маштањем о јаком, богатом и широкогрудом мушкарцу који ће бити као „камени зид“. Најгора особина мушкарца у њиховом систему вредности је цицијаштво.

„Ах, заједно смо пили кафу, а онда је он предложио да поделимо рачун и платио само 120 рубаља за своју шољу. Каква циција! Бацила сам му новац у лице и изашла, залупивши врата!“

Четврти разлог: „Он ће ме разумети као нико други и бринути се о мени“

Ако је прошла тачка била о оцу, ову безусловну љубав и бригу од партнера у браку очекују оне жене којима је у детињству „недостајала мајка“. Оне су спремне чак и да се одрекну дијаманата, само да им пажљиви муж обува чарапе, доноси шољу млека са медом и „носи их на рукама“.

Наравно, одрасла вољена особа може и млеко да вам донесе и чарапе да вам обује, али не може да постане мајка која вам је недостајала у детињству. Он није способан за такву безусловну, безграничну љубав о којој жене маштају.