Руски научници развили софистицирани соларни панел

16-04-2016 10:54:01 | | / vostok.rs |


Група научника са московског Националног универзитета науке и технологије развила је софистицирани соларни панел, саопштено је на сајту Универзитета.

Група научника са Националног универзитета науке и технологије у Москви (МИСИС) у сарадњи са колегама из Универзитета Тексас у Даласу успела је да развије флексибилне соларне батерије које су најмање три пута јефтиније од одговарајућих силиконских, написано је на сајту МИСИС-а.

Научници МИСИС-а предвођени професором Анваром Захидовим направили су танкослојне фотоелектричне ћелије засноване на хибридним метално-органским једињењима, званим перовскити, које омогућавају да се обликује напредна соларна батерија, пише на сајту универзитета.Ова једињења могу да претварају радијацију соларне енергије у електричну енергију са коефицијентом перфоманси већим од 15 одсто и планираном стопом од 20 одсто.

​Убрзо ће ова нова технологија омогућити да се лаки, флексибилни и јефтини соларни панели засновани на перовскитима користе за напајање електричних апарата, од таблета до електричних мрежа у зградама.

Крхки силиконски соларни панели тренутно коштају око 300 долара по квадратном метру, а процењује се да ће соларни панели од перовскита коштати мање од 100 долара по квадратном метру.

Током масовне производње соларних батерија, ова разлика у цени ће вероватно бити повећана најмање шест пута, изјавили су научници, који су подсетили и да је производња силиконских соларних батерија токсична.