Лавров објаснио Керију инцидент са Су–24 и разарачем

16-04-2016 10:59:16 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери разговарали су телефоном о инциденту око прелета руског Су–24 изнад разарача „Доналд Кук“ у Балтичком мору и о сиријскоj кризи.

„У центру пажње се нашао проблем решавања сиријске кризе. Шефови спољнополитичких ресора Русије и САД потврдили су одлучност за јачањем режима прекида ватре у Сирији, које је успостављено заједничким напорима, али које се не односи на борбу против терористичких група, и за осигурањем приступа хуманитарне помоћи цивилима у блокираним подручјима. Они су позвали зараћене стране да не предузимају кораке коју су у супротности са тим схватањима и да раде на олакшавању хуманитарне ситуације“, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту Министарства иностраних послова Русије.

Лавров и Кери су разговарали и о ситуацији у Донбасу и ситуацији у Нагорном Карабаху.

„Приликом разговора о епизоди са појавом руског авиона у близини америчког разарача ’Доналд Кук‘ Сергеј Лавров је нагласио да је исцрпно објашњење о том догађају дало Министарство одбране Русије“, нагласили су у Министарству иностраних послова Русије.

Амерички државни секретар је, како је навео Стејт департмент, руском колеги пренео „одлучан протест“ поводом „опасних маневара“ руског војног авиона изнад америчког разарача.

„Државни секретар је изразио наш одлучни протест поводом опасних маневара које је извео руски војни авион изнад брода Војне морнарице САД ’Доналд Кук’ у Балтичком мору“, наведено је у саопштењу.

Раније је Џон Кери саопштио да је разарач САД наводно имао право да обори руски авион Су–24.