Испорука С-300 Ирану узнемирила Израел и Саудијску Арабију

16-04-2016 10:29:08 | | / vostok.rs |


Руска испорука С-300 система противваздушне одбране Ирану с једне стране неутралише опасност да Израел нападне Исламску Републику, али истовремено може повећати тензије између Техерана и земаља антииранског блока, сматра турски политички аналитичар Хакан Гунес.

У интервјуу за Спутњик, турски политички аналитичар Хакан Гунес рекао да је израелска претња да нападне Иран постаје небитна у светлу руске испоруке система противваздушне одбране С-300 Исламској Републици. То, међутим, може да подстакне нове тензије између Техерана и земаља антииранског блока.

Гунес је посебно нагласио да ће испорука С-300 значајно утицати на јачање одбрамбених способности Ирана.

„Испорука би могла да утиче на повећање тензија пре свега између Ирана и Саудијске Арабије. Систем С-300 је дефанзивно, а не офанзивно оружје. Он не представља претњу за било коју државу, дизајниран је тако да осигура безбедност ваздушног простора земље од могућег ракетног напада“, рекао је он.

Према његовим речима, испорука С-300 Ирану узнемирила је Израел и Саудијску Арабију, који су у више наврата претили да ће извести ракетни напад на Исламску Републику.

„Претње Израела и Саудијске Арабије да ће извршити ракетни напад на иранску инфраструктуру постале су ирелевантне сада када је Иран добио С-300“, рекао је Гунес.

Он је такође указао на контрадикције у односима Вашингтона и његових савезника у региону, укључујући и Израел, Турску, Саудијску Арабију и Катар.

Гунес сматра да ове земље не могу да дочекају да виде резултате новембарских америчких избора после чега ће доћи до интензивирања антииранске активности. Он је предвидео да ће у наредних неколико месеци доћи до даљег приближавања између Турске, Саудијске Арабије и Израела.

У случају сукоба са Ираном, Турска и Саудијска Арабија би се највероватније окренуле израелском лобију у САД за подршку, сматра Гунес.

„Са све већим активности тих земаља, сукоб између њих и Ирана могао би да ескалира након новембарских избора у САД“, рекао је Гунес.

Прва партија земља—ваздух ракета С-300 достављена је Ирану 11. априла, потврдио је заменик руског премијера Дмитриј Рогозин.

Русија и Иран потписали су уговор о испоруци противракетног система у вредности од 900 милиона долара још 2007. године. Због противљења Израела и САД, уговор је суспендован након што је Савет безбедности УН увео санкције Ирану средином 2010. године.

У априлу 2015. године, Русија је обновила преговоре о С-300 поштујући оквирни споразум о обезбеђивању мирнодопске природе нуклеарног програма Техерана.

Израел је пак критиковао одлуку Русије да настави са испорукама оружја Ирану, рекавши да би то наводно даље дестабилизовало регион.