Немцима се привиђа Путинова „тајна војска“

17-04-2016 09:57:33 | | / vostok.rs |


Један број немачких медија објавио је да Русија у западним државама наводно размешта, између осталог, „нелегалне војне формације“. До тог закључка новинари листа „Билд“ и других листова су дошли прочитавши књигу новинара Бориса Рајтшустера „Тајни рат Путина“.

Новинари немачког листа „Билд“ осумњичили су Русију за распоређивање нелегалних војних одреда у земљама Запада, укључујући Немачку. „Билд“ тврди да то потврђују информације до којих је дошао лист, као и истрага немачког новинара Бориса Рајтшустера која је послужила као база за његову нову књигу „Тајни рат Путина“. Како би разјаснила ситуацију, телевизија РТ је позвала оснивача руске школе борилачких вештина „Система“ Андреаса Вејтцела, који је, наводно, и један од припадника ове јединице.

„То је апсолутна глупост. То је чиста измишљотина… Када је дошло до конфликта у Украјини, појавио се први чланак у магазину ’Фокус‘ о томе да наводно у руској школи борилачких вештина у Немачкој припремају неке борце. Након тога је наступила тишина и никакве реакције није било. Годину дана касније, опет се појавило неколико чланака у неколико новина, и опет тишина. Нико није реаговао на то. И ето, овај пут када је већ ’Билд‘ писао о томе, кренула је оваква општа реакција“, испричао је Вејтцел за РТ.

„Првих дана сви медији су писали о мишљењу аутора књиге. Последњих дана се појавило неколико чланака који су покушали да то сагледају са неутралног угла, али су они у мањини“, навео је саговорник РТ.

Андреас Вејтцел је у закључку изјавио да овакви чланци негативно утичу на репутацију и односе према рускми Немцима који су примерни грађани Немачке. Овакав „лов на вештице“, по његовом мишљењу, јесте резултат несавесног рада новинара.

„Желели бисмо да новинари свој посао раде озбиљно“, закључио је Вејтцел.