Чиновници муњевито реаговали на Путинове наредбе

17-04-2016 10:08:40 | | / vostok.rs |


Након „Директне линије“ са председником Русије Владимиром Путином, руководство региона је предузело мере како би дошло до решавања питања са кашњењем плата, лошим путевима итд.

„Директна линија“, током које је председник Владимир Путин лично саслушао обраћања грађана, већ је према традицији подстакле структуре власти са различитих нивоа да хитно реше неколико питања.

Проблеми са путевима


Прво питање за председника Русије тицало се лошег стања путева у Омску, граду који ове године обележава 300 година постојања. Након тога, за 24 часа је поправљено 4.000 квадратних километра пута у овом граду, саопштено је на сајту Општине Омск.

Радови на поправци путева у Омску вођени су у свим административним окрузима дан и ноћ. Изливено је скоро 370 тона асфалта, а коришћено је и више од 700 тона других материјала.

„Ремонтни радови ће се, узимајући у обзир временске услове, водити без прекида, 24 часа, укључујући наредни викенд“, наводи се у саопштењу градске администрације.

Чиновници из Омска су као одговор на притужбе мештанке која се пожалила председнику Владимиру Путину на лоше путеве саопштили да ће до 1. маја 2016. године поправити више од 20 путева.

Сувише млад

Дечак Иља из Јарославске области, који иде у пети разред основне школе, питао је председника зашто га због малог броја година не примају у камп за обдарену децу „Артек“ и „Сириjус“. Председник је обећао да ће поправити ситуацију.

„То је очигледан пропуст који говори о томе да они који организују овај посао нису били "вундеркинди". Исправићемо то“, изјавио је Путин.

Гувернер Јарославске области Сергеј Јастребов одмах је наложио да се укаже помоћ Иљи, а управа за образовање региона је саопштила да се дечак налази на резервном списку ученика који овог лета треба да иду на одмор у „Артек“.

У самом „Артеку“ су претпоставили да проблем није у узрасту већ у регионалном систему образовања.

Ропски положај

Жалбе на неисплаћивање зарада су током „директне линије“ стигле из неколико региона: Северне Осетије, Сахалинске и Чељабинске области.

Радници рибарског комбината са острва Шикотан у Сахалинској области испричали су да се на острву налазе у „ропском положају“. Неколико месеци им нису исплаћене плате, а чак не могу ни да напусте острво — немају новца. Обраћање Тужилаштву, према речима радника, није донело резултате.

Обраћање председнику директно показало се ефикасније. Као одговор на Путинов захтев да се реши овај проблем, Државно тужилаштво је саопштило да је заменик државног тужиоца Русије Јуриј Гуљагин већ у петак отишао на Сахалин да лично разговара са грађанима. Истражитељи су почели проверу претњи на рачун радника.

У регионалном тужилаштву су навели да је у марту покренут поступак због неисплаћивања плата у том предузећу и да у овом тренутку оно гаси дугове. У оквиру кривичног поступка покренута је тужба против генералне директорке Наталије Кашкарове. Сопствену истрагу су покренуле и власти.

Предузеће „Уралвагонприцеп“, чији радници су се такође обратили председнику са жалбом због кашњења плате, већ је исплатило плате за фебруар, а до 25. априла ће исплатити плате за март, саопштио је заменик гувернера Чељабинске области Руслан Гатаров.

У Северној Осетији, истражитељи су почели проверу компаније „БТС-Гидрострој“. Министар за рад и социјалну заштиту Максим Топилин наложио је да се изврши провера у свим регионима из којих су пристигле жалбе.